Elevii vor avea acces la studii în limba română în regiunea transnistreană, după aproape 15 ani

Elevii vor avea acces la studii în limba română în regiunea transnistreană, activitatea celor opt şcoli cu predare în limba română intrând în normal în urma unui protocol semnat la Tighina între Chişinău şi Tiraspol. Situaţia este normalizată după aproape 15 ani în care personalul şi elevii şcolilor respective au fost persecutaţi, relatează site-ul realitatea.md.

RomaniaTV.net
26 nov. 2017, 18:23
Elevii vor avea acces la studii în limba română în regiunea transnistreană, după aproape 15 ani

„Am discutat toate aspectele ce ţin de buna funcţionare a acestor şcoli: extinderea perioadei de contract, de reducerea preţurilor de chirie, asigurarea accesului liber al profesorilor, părinţilor şi al copiilor. Am vorbit, inclusiv, despre aspectele ce ţin de îmbunătăţirea infrastructurii acestor şcoli. Sperăm că această decizie să contribuie la un proces de învăţământ de calitate şi de durată”, a declarat reprezentantul politic al Chişinăului, Gheorghe Bălan, de la Tighina.

Potrivit acestuia, chiria va fi ”modică” urmând a fi stabilită în perioada următoare. De asemenea, prin protocol, s-a stabilit că diplomele de studii eliberate în stânga Nistrului vor fi apostilate şi recunoscute pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit publicaţiei citate, opt şcoli cu predare în limba română activau în regiunea transnistreană, însă pe parcursul a mai multor ani acestea au fost persecutate.

Ultima dată, la mijlocul lunii octombrie 2017, elevi şi profesori de la Liceul Teoretic ”Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grigoriopol, cu sediul la Doroţcaia, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei Promo-LEX, au organizat o acţiune de protest în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău.

Manifestanţii au cerut asigurarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană, dar şi executarea hotărârii Curţii Europene pentru Drepturile Omului, pronunţată acum cinci ani, prin care Rusia a fost recunoscută responsabilă de violarea dreptului la educaţie în cazul a 170 de reclamanţi.