Elevii vor fi testaţi de două ori pe săptămână. Precizările lui Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu anunţă că primele teste vor ajunge în şcoli începând cu 21 noiembrie, deşi cursurile se reiau de luni, 8 noiembrie.

04 nov. 2021, 22:40
Elevii vor fi testaţi de două ori pe săptămână. Precizările lui Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi seară, că se are în vedere un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului şcolii pentru ca orele să se poată desfăşura cu prezenţă fizică. Decizia finală va fi anunţată în cursul zilei de vineri. Sorin Cîmpeanu a precizat că 54% dintre şcolile şi grădiniţele din România aveau, vineri, rată de vaccinare de peste 60%.

Primele 9 milioane de teste de salivă vor ajunge în şcoli în perioada 21 – 25 noiembrie, a anunţat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, care a precizat la Digi24 că frecvenţa testării va fi de două ori pe săptămână, pentru elevi şi întreg personalul din instituţiile de învăţământ.

Sorin Cîmpeanu: „Prag de vaccinare de 60% pentru ca o şcoală să funcţioneze cu prezenţa fizică”

Ministrul a precizat că va fi necesar un instructaj minim pentru efectuarea testelor, instructaj care ar trebui să fie făcut de personal medical. Au fost contractate 70 de milioane de teste, calculate pentru 11 săptămâni.

Alexandru Rafila, despre testarea copiilor în școli: Era foarte bine ca prima zi de şcoală să coincidă cu o testare a tuturor elevilor

În contextul începerii cursurilor din 8 noiembrie, Sorin Cîmpeanu a precizat că decizia prezenţei fizice aparţine Consiliilor de Administraţie ale şcolilor, criteriul fiind rata de vaccinare de cel puţin 60% a personalului. În cazul unităţilor cu o rată de vaccinare sub 60%, cursurile nu vor putea fi reluate cu prezenţă fizică.

„La clasa a VIII-a, din trei teze rămân două. Clasele V, VI și VII aveau și înainte două teze – la limba română și la matematică. Dacă cineva poate să aleagă să scoată una din cele două teze… noi n-am găsit soluția asta. Clasa a VIII-a avea trei, rămâne cu două. Asta la gimnaziu.

Mâine vom face publică și lista tezelor, pentru că tezele care rămân, vor rămâne la decizia Ministerului Educației. La liceu, din patru teze rămân trei.

Direcția Generală Învățământ Preuniversitar a analizat deja, caz cu caz, filieră cu filieră și avem deja decizia, ea va fi făcută publică mâine la ora 10:00. Toate liceele, cu excepția celor pe filiera tehnologică, aveau patru teze și avea numărul redus la trei teze.

De asemenea, materia pentru examenul național de Bacalaureat, sau pentru Evaluarea Națională va rămâne în continuare adaptată specificului acestui an școlar, deci este deja periată programa de examen, și va rămâne periată”, a declarat Sorin Cîmpeanu joi seară.

Cîmpeanu a spus că 54% din şcoli au o rată de vaccinare de cel puţin 60%, dar că există unităţi de învăţământ cu rate de vaccinare de 12%, de 27%, sau un liceu sanitar cu o rată de vaccinare de 37%. Pe de altă parte, există licee bucureştene cu rate de 80% şi peste, a adugat ministrul.

Rata vaccinării în şcolile din Bucureşti:

media-163605629338685300