Elevul care a purtat tricolorul românesc de Ziua Maghiarilor: Nu sunt de acord cu autonomia. Aici e România

Elevul din Covasna, care a fost ameninţat cu moartea după ce s-a fotografiat cu tricolorul de Ziua Maghiarilor, face primele declaraţii. El spune că a recurs la acest gest pentru că de 1 Decembrie, de ziua Naţională a României, a fost înjurat de maghiari.

RomaniaTV.net
21 mart. 2014, 06:52
Elevul care a purtat tricolorul românesc de Ziua Maghiarilor: Nu sunt de acord cu autonomia. Aici e România

Adolescentul s-a pozat cu steagul chiar în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, în timp ce în spatele său, sute de oameni sărbatoreau Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Nu şi-a imaginat însă că va ajunge să fie ameninţat cu moartea.

„Faptul că am fost huiduit şi înjurat de 1 Decembrie m-a determinat să fac respectiva poză. Am primit foarte multe ameninţări în limba maghiară, dar şi în privat în care eram ameninţat cu bătaia şi cu moartea”, a declarat acesta.

Elevul de 15 ani spune că este deranjat de atitudinea maghiarilor faţă de români şi de ţară. 

„Nu sunt de acord cu autonomia. Nu sunt frustrat, dar nu îmi place ceea ce îşi doresc. Ţinând cont că aici e România şi suntem în mijloc, nu văd de ce ar trebui să îşi facă aici un ţinut special numit secuiesc. Ei spun că Ţinutul Secuiesc nu este România. Vă daţi seama că mă supără foarte mult aceste declaraţii, mai ales când am auzit că pentru ei în România e zi de doliu. M-a deranjat şi mă simt frustrat”, explică băiatul.

Mama elevului spune că nu s-a gândit nici o clipă că lucrurile pot degenera.  

„Nu ştiam că o să se ajungă atât de departe. M-am gândit că sunt oameni înţelegători. Nu am gândit că sunt atât de extremişti”, a declarat mama elevului. Adolescentul de 15 ani a despus plângere la Poliţie pentru că a fost ameninţat.

Nu este singurul elev ameninţat cu moartea pentru tricolor. Anul trecut, Sabina Ioana, o adolescentă din Covasna, a fost ameninţată după ce, tot de Ziua Maghiarilor a venit la şcoală cu o bentiţă tricoloră.

Tânărul amenințat cu bătaia s-a fotografiat cu steagul tricolor înfășurat în jurul gâtului pe data 15 martie în apropierea statuii voievodului Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, la câteva sute de metri de locul în care se desfășurau manifestările dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni. În fundal se văd Prefectura, Consiliul Județean Covasna, Primăria, scena și zeci de participanți fluturând steaguri secuiești și steaguri roșu, alb și verde.

Printre cei aproape 900 de utilizatori ai rețelei care au comentat pro și contra fotografia se numără câțiva de etnie maghiară care l-au amenințat pe băiat cu bătaia. Tânărul este susținut pe rețeaua de socializare de Sabina care scrie: „Sunt alături de tine Cosmin și te susțin pentru că am trecut și eu prin asta… să nu-ți fie teamă. Gestul tău este unul de normalitate totală și nu are nevoie de vreo justificare! Bravo!”.

În mai multe postări, Cosmin spune că nu înțelege cu ce a deranjat pe cineva această fotografie, menționând, totodată, că pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, a fost ‘înjurat și huiduit’ de un grup de maghiari.

Pot să își arate iubirea față de țară, dar ei vor autonomie, ne vor pământul (…) Atât timp cât eu de 1 Decembrie am fost înjurat și huiduit…no offense, dacă ei nu oferă respect…nici eu nu le ofer, m-am săturat de situația asta, mă simt străin (…) De 1 Decembrie am fost înjurat și huiduit de către un grup de unguri (…) Nu am deranjat cu absolut nimic manifestările făcând această poză„, a postat tânărul pe pagina sa de socializare.

Tânărul care s-a fotografiat cu tricolorul românesc la manifestările organizate în municipiul Sfântu Gheorghe cu prilejul Zilei maghiarilor și a fost amenințat cu bătaia de mai multe persoane după ce a postat poza pe un site de socializare, a depus marți plângere la Poliție.