Elicopterul SMURD prăbuşit în Republica Moldova avea o cameră la bord. Accidentul a fost înregistrat

Detalii noi în cazul elicopterului SMURD, care s-a prăbușit în Republica Moldova. Elicopterul de salvare avea o cameră la bord, iar imaginile i-ar putea ajuta pe anchetatori să descopere cauzele tragediei.

RomaniaTV.net
08 iun. 2016, 06:30

Cercetările de până acum au scos la iveală faptul că aparatul de zbor nu era pilotat de comandantul unității de la Iași, ci de pilotul mai tânăr, Voicu Șocae. Asta deoarece șeful său nu avea autorizația de a pilota elicopterul, relatează Digi24.

Elicopterul a avut o cameră la bord, aşa cum au toate aparatele de zbor SMURD din Romania. Camera înregistrează toți parametrii de zbor, iar anchetatorii urmează să analizeze aceste date pentru a încerca să stabilească exact ce s-a întâmplat în ziua tragediei. Până acum, toate datele – registratorul de bord, probele de la faţa locului şi imaginile de la bordul elicopterului SMURD îi conduc pe anchetatori spre o posibilă eroare de pilotaj. 

Elicopterul, care  mai avea câteva zeci de kilometri până să ajungă la Cahul, zbura foarte jos din cauza plafonului de nori coborât. Pilotul a urcat o pantă, iar în faţa lui a văzut stâlpi de înaltă tensiune. Aparatul de zbor a evitat liniile de curent, însă în momentul în care pilotul ar fi vrut să readucă elicopetrul la înălţimea dorită, aparatul a atins vârfurile copacilor.

La manșa aparatului de zbor se afla Voicu Socae, copilot fiind comandantul bazei din Iași, relatează Digi24. Doru Gavril urma să dea examen pentru a putea pilota acest tip de elicopter.