Elisabeta Lipă și preparatul care îi provoacă repulsie: ”Mă ia cu fiori pe șira spinării doar când îl văd!”

Elisabeta Lipă, una dintre cele mai mari sportive din istoria României, are un preparat culinar pe care nu îl mai poate mânca. L-a avut în meniu atâția ani, încât acum nu îl mai poate suporta și are repulsie doar când îl vede. Mai mult, nici măcar mirosul acestuia nu îl mai simte, după ce l-a consumat excesiv în toată cariera.

09 iun. 2023, 17:38
Elisabeta Lipă și preparatul care îi provoacă repulsie: ”Mă ia cu fiori pe șira spinării doar când îl văd!”

Elisabeta Lipă, sportiva care a fost desemnată în anul 2000 drept cea mai mare canotoare din lume, a vorbit deschis alimentația pe care a avut-o ani la rând, în perioada în care făcea furori la competițiile de mare anvergură. Elisabeta Lipă  a povestit că, în perioada de glorie, alimentația sportivilor nu avea diversitate, chiar dacă era un consistentă. Marea campioană și-a amintit că erau numeroase momentele în care avea liber la dulciuri, în ciuda opiniei generale conform căreia sportivii nu consumă dulciuri.

„Puteam să mâncâm și dulciuri pentru că aveam trei mese pe zi, plus gustări între mese. Pentru un sportiv să mănânce, două-trei prăjituri, nu este o problemă. Pentru cei care nu fac antrenamente grele, nu transpiră, nu se obosesc la modul general, este o problemă când mănâncă dulciuri. Dar la un sportivul nu este același lucru. Un sportiv poate să mănânce orice, dar trebuie să mănânce cu măsură”, a declarat Elisabeta Lipă, pentru Ego.

Citește și  Adevăratul motiv pentru care FCSB are interzis în Ghencea. Gigi Becali: ”Ăsta e motivul. Așa mi s-a transmis”

Dacă dulciurile nu erau o problemă, în schimb diversitatea preparatelor care erau în meniu era aproape inexistentă. Sportivii știau pe dinafară meniul, care era compus din aceleași preparate, doar planificarea acestora pe zile fiind diferită.

Din acest motiv, Elisabeta Lipă a ajuns acum în situația de a avea repulsie când vede pieptul de pui, preparat pe care l-a consumat în exces.

„Nu mai suport și nu mai mănânc, și mă ia cu fiori pe șira spinării când văd pieptul de pui la grătar. Poate să fie el oricât de bun, numai când îl văd în farfurie mă blochez. Oricât de tare mi-ar fi foame. Asta am avut în meniu atâția ani: grătar, piept de pui. Vită nu prea mâncam pentru că sportivii în general nu prea mănâncă vită, doar piept de pui că era cel mai sigur. Nu-l mai suport”, a declarat Elisabeta Lipă.

Citește și  Ion Ţiriac, de nerecunoscut la Roland Garros. Cum a apărut fostul tenismen în loja pentru care plătește 80.000 euro

Elisabeta Lipă conduce acum Federația Română de Canotaj și le oferă sportivilor o alimentație  divesificată față de cea pe care a avut-o ea în perioada când aducea glorie României, ca sportivă. Chiar dacă bugetul pentru alimentația sportivilor nu este impresionant, acum există o gamă mult mai mare de preparate care pot fi incluse în meniul canotorilor.

”Mâncarea de atunci, produsele, nu se compară cu produsele din ziua de azi. Așa că acum vin nutriționiștii în sprijinul sportivilor cu, nu aș putea spune dietă, ci aș spune un meniu adecvat sportului de performanță, care să-i facă bine sportivului. Iar statul român niciodată nu poate suporta toate cheltuielile unui sportiv, care atunci când se luptă pentru cea mai prețioasă și cea mai grea medalie, trebuie să știe că medalia atrage și niște costuri enorme. Pentru asta avem nevoie de specialiști, avem nevoie de parteneri care să vină în sprijinul nostru cu produse de calitate”, a mai declarat Elisabeta Lipă.