Elon Musk a refuzat să activeze Starlink în Crimeea. Cum au reacţionat ruşii după ce miliardarul le-a dat cu tifla ucrainenilor

Elon Musk a negat infomarmaţiile dezvăluite CNN şi care au la bază o biografie a miliardarului american, care va fi publicată peste câteva zile. Potrivit CNN, acesta a restricționat accesul ucrainenilor la rețeaua Starlink, anul trecut, pentru a împiedica un atac devastator asupra Flotei ruse a Mării Negre din Crimeea.

08 sept. 2023, 14:33
Elon Musk a refuzat să activeze Starlink în Crimeea. Cum au reacţionat ruşii după ce miliardarul le-a dat cu tifla ucrainenilor
Elon Musk a refuzat să activeze Starlink în Crimeea. Cum au reacţionat ruşii după ce miliardarul le-a dat cu tifla ucrainenilor

Elon Musk a refuzat să activeze Starlink în Crimeea. Miliardarul s-a temut că Rusia va răspunde nuclear, scrie în carte, dar Elon Musk spune că nu a oprit nimic, doar că a refuzat o solicitare a guvernului ucrainean de a extinde reţeaua până în Sevastopol, Crimeea.

„Starlink nu a fost activat deloc în regiunea în cauză. SpaceX nu a dezactivat nimic….A existat o solicitare urgentă din partea autorităților guvernamentale (n.r. americane sau ucrainene) de a activa Starlink până la Sevastopol. Intenția evidentă era aceea de a scufunda cea mai mare parte a flotei ruse din port. Dacă aș fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi în mod explicit complice la un act major de război și escaladarea conflictului… Ambele părți ar trebui să fie de acord cu un armistițiu. Cu fiecare zi care trece, tot mai mulți tineri ucraineni și ruși mor ca să câştige iar apoi să piardă mici bucăți de pământ, iar granițele abia se schimbă. Nu merită să-şi dai viaţa pentru asta”, a comentat Elon Musk.

Citeşte şi: Imagini inedite cu Antony Blinken la Kiev. Secretarul de stat al SUA, dus să mănânce la McDonald’s VIDEO

„Scriitorul și jurnalistul Walter Isaacson scrie în biografia lui Elon Musk că anul trecut omul de afaceri a oprit Starlink pentru a preveni un atac al Ucrainei asupra flotei ruse staționate în Crimeea. Era îngrijorat de represalii cu un atac nuclear. Dacă ceea ce a scris Isaacson în cartea sa este adevărat, atunci se pare că Musk este ultima persoana cu mintea potrivită din America de Nord. Sau, cel puțin, într-o Americă neutră din punct de vedere al genului, el este singurul care are c….” a reacţionat fostul președinte rus Dmitri Medvedev.

CNN susţine într-un articol publicat joi că a obținut cartea lui Walter Isaacson, intitulată „Elon”, care va fi lansată pe 12 septembrie. Scriitorul ar fi avut acces la conversațiile pe care miliardarul le-a purtat cu inginerii de la SpaceX, dar și la schimburi de mesaje între acesta şi oficiali ruși, ucraineni sau americani.  Conform cărţii, Elon Musk le-a ordonat în secret inginerilor săi să închidă rețeaua astfel încât ucrainenii să nu mai aibă comunicații în jurul Crimeei pentru a întrerupe în ultimul moment un atac cu drone navale asupra flotei ruse. „În momentul în care dronele ucrainene încărcate cu explozibili se apropiau de Crimeea, acestea și-au pierdut brusc conexiunea și au plutit inofensive până la țărm”, a scris Walter Isaacson, citat de CNN.

Citeşte şi: Troc între soldați pentru echipamente militare funcționale. Ce le promit ucrainenii rușilor care dezertează: „Vino, îți garantăm siguranța”

Musk s-a temut de un „mini-Pearl Harbor” în Crimeea. Atacul japonezilor la Pearl Harbor asupra bazei navele americane din Hawaii, pe 7 decembrie 1941, a dus la intrarea Statelor Unite ale Americii în al Doilea Război Mondial. Miliardarul s-a temut că Rusia va răspunde unui atac ucrainean major asupra Crimeei cu arme nucleare. CNN comentează că acest episod dezvăluie poziția în care a ajuns Elon Musk în timpul războiului din Ucraina. A devenit intenţionat sau nu un intermediar de putere pe care oficialii americani nu-l mai pot ignora, susţine CNN.