Elon Musk mizează în continuare pe exploatarea petrolului: „Trebuie să exploatăm petrol şi gaze pentru a menţine în funcţiune civilizaţia umană”

Sosit la Stavanger cu un avion privat, unde urmează să participe la o conferinţă, Elon Musk a declarat că planeta noastră are încă nevoie, pentru o perioadă, de energie obţinută din surse fosile.

30 aug. 2022, 08:54
Elon Musk mizează în continuare pe exploatarea petrolului: „Trebuie să exploatăm petrol şi gaze pentru a menţine în funcţiune civilizaţia umană”

Cel mai bogat om din lume, Elon Musk readuce în prim plan o soluție controversată pe care o consideră a fi cea mai realistă pentru a reduce dependența Europei de livrările de petrol și gaze din Rusia.

„Țările trebuie să mărească aportul centralelor electrice nucleare. Închiderea lor este o nebunie din punct de vedere al securității naționale și rea pentru mediul înconjurător”, a scris el pe Twitter.

„Trebuie într-adevăr să folosim petrol şi gaze pe termen scurt. Trebuie într-adevăr să exploatăm petrol şi gaze pentru a menţine în funcţiune civilizaţia umană. Tranziţia către energiile sustenabile va avea nevoie de câteva decenii înainte de a fi finalizată. Energia eoliană din Marea Nordului, combinată cu seturi staţionare de baterii, ar putea fi o sursă foarte puternică şi sustenabilă de energie în timpul iernii”, a mai declarat Elon Musk, citat de Reuters, la Stavanger.

De altfel, el mai spusese în martie într-un interviu că „este o nebunie să închizi acum centrale nucleare, mai ales în țările în care nu au loc dezastre naturale”, menționând că Germania trebuie să le redeschidă.

Citeşte şi: UE va dezvălui măsuri de urgență pentru a reduce creșterea prețurilor la energie. Anunţul făcut de Ursula von der Leyen

Iar el, ca fondator al companiei Tesla și al altora pentru utilizarea și producerea energiilor regenerabile și „curate”, nu poate fi în niciun caz acuzat de opinii anti-ecologiste. Energia nucleară este una din acțiunile pe care le recomandă UE și Agenția Internațională pentru Energie, în planul de 10 măsuri de reducere a dependenței de livrările din Rusia. Dar ecologiștii europeni și țări ca Austria și Luxemburg se opun energiei nucleare, pe care nu o consideră „verde”.

Centralele nucleare produc electricitate fără emisii de dioxid de carbon, dar impactul deșeurilor radioactive și riscurile de accidente pot fi mari, susțin criticii.

Contextul în care vine soluția propusă de Musk este deosebit de îngrijorător. Este evocat pericolul unui dezastru ca acela de la Cernobîl la centrala nucelară de la Zaporojie, în prezent ocupată de ruși. Informațiile sunt că ucrainenii continuă să opereze centrala sub amenințarea armelor rusești.

Citeşte şi: Elon Musk, în opoziție cu Bill Gates: „Este important ca oamenii să aibă suficient de mulți copii, pentru a perpetua civilizația!”