UE va dezvălui măsuri de urgență pentru a reduce creșterea prețurilor la energie. Anunţul făcut de Ursula von der Leyen

Crește presiunea pentru reformarea pieței blocului comunitar, prin ruperea legăturii dintre prețurile energiei electrice și cele ale gazelor. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, a făcut luni câteva declaraţii pe tema măsurilor ce vor fi luate zilele următoare.

29 aug. 2022, 18:52
UE va dezvălui măsuri de urgență pentru a reduce creșterea prețurilor la energie. Anunţul făcut de Ursula von der Leyen

UE pregătește măsuri de urgență pentru a reduce creșterea prețurilor la energie electrică, deoarece costul energiei bate recorduri pe continent, iar companiile şi populaţia apelează la stat pentru asistență de urgență. În timp ce oficialii UE lucrează pentru a reduce presiunea asupra populaţiei şi a economiei în general, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că creșterea prețurilor la energie electrică „expune limitările actualei piețe de energie”.

Într-un discurs susținut luni în Slovenia, von der Leyen a adăugat că executivul comunitar lucrează la „intervenție de urgență”, precum și la reforme structurale ale pieței de energie electrică. „Avem nevoie de un nou model de piață pentru electricitate care să funcționeze cu adevărat”, a spus ea, citată de Financial Times.

Pe măsură ce inflația crește și amenințarea recesiunii crește, presiunea crește în capitalele UE pentru ca blocul să reformeze piața energiei prin ruperea legăturii dintre electricitate și creșterea vertiginoasă a prețurilor la gaze.

Prețul de referință al energiei electrice în Europa a crescut la de 10 ori media decenială, în concordanță cu o creștere de 14 ori a costului gazului, pe fondul temerilor de penurie în această iarnă. Directorul executiv al Shell a avertizat luni că criza energetică va dura mai mult de o iarnă, iar prețul energiei germane pentru anul viitor a atins pentru prima dată peste 1.000 de euro pe MWh.

Citeşte şi Magazine închise duminica: Polonia şi Ungaria vor să introducă măsura pentru a economisi energie

Creșterea prețurilor a crescut presiunea asupra utilităților, chiar dacă companiile de petrol și gaze se bucură de profituri record. Uniper, una dintre cele mai mari companii de utilități din Germania, a declarat luni că a cerut o creștere cu 4 miliarde de euro la o linie de credit existentă de 9 miliarde de euro de la banca de stat germană KfW pentru a-și asigura lichiditatea pe termen scurt. Wien Energie, cea mai mare companie energetică din Austria, a declarat că prețurile angro la gaze și energie au crescut atât de repede încât întâmpină dificultăți în finanțarea operațiunilor sale, adăugând că acum este în discuții cu guvernul țării.

Președinția cehă a Consiliului European intenționează să convoace o întrunire de urgență a miniștrilor Energiei din Uniune pe 9 septembrie.

Premierul ceh Petr Fiala caută în prezent sprijin printre omologi pentru planul său de plafonare europeană a prețurilor, intenționând să abordeze acest subiect inclusiv cu cancelarul german Olaf Scholz. ″Prețurile mari la energie sunt o problemă a întregii Europe, care trebuie abordată la nivel european. Înaintea întrunirii miniștrilor Energiei, vrem să găsim soluții de ajutorare a populației și a firmelor asupra cărora să ne putem pune de acord cu alți lideri europeni″, a scris Fiala pe contul său de Twitter.

Citeşte şi Austria cere ca prețurile la energie electrică să fie limitate la nivelul UE: „Trebuie să oprim nebunia”

Chiar și Austria, care a urmărit în mod tradițional o agendă conservatoare din punct de vedere fiscal la Bruxelles, s-a alăturat intervenției. Într-o declarație de luni, cancelarul Karl Nehammer a declarat că va face lobby pe colegii lideri ai UE pentru ca un plafon să fie impus prețurilor cât mai curând posibil.