Elveția elimină controalele actelor pentru români în aeroporturi. Și bulgarii au parte de acest avantaj

O decizie surprinzătoare, dar în concordanță cu hotărârea Uniunii Europene, a fost luată de Elveția. De la finalul lunii martie, românii nu vor mai fi controlați în aeroporturi la acte.

25 ian. 2024, 08:34
Elveția elimină controalele actelor pentru români în aeroporturi. Și bulgarii au parte de acest avantaj
Elveția elimină controalele actelor pentru români în aeroporturi

Elveția elimină controalele actelor pentru români și bulgari în aeroporturi, aderând la decizia Uniunii Europene. Decizia va fi valabilă tot din 31 martie.

Citește și: Cum şi unde se poate călători fără paşaport după intrarea României şi a Bulgariei în Schengen

Elveția elimină controalele actelor pentru români în aeroporturi

Verificarea pașapoartelor pe aeroporturile elvețiene pentru persoanele care călătoresc din și spre Bulgaria și România va fi eliminată. Guvernul elvețian a fost de acord să urmeze acest exemplu după ce Uniunea Europeană a decis să elimine controalele la frontierele aeriene și maritime pentru Bulgaria și România, a precizat miercuri Swissinfo.ch.

La 30 decembrie, Consiliul Uniunii Europene a decis, în unanimitate, să elimine controalele pentru persoane la frontierele interne aeriene și maritime cu Bulgaria și România, începând cu 31 martie 2024. Controalele vor rămâne în vigoare la frontierele terestre, dar Consiliul a lăsat să se înțeleagă că va fi luată o decizie viitoare și în acest sens.

Acordul înseamnă că, pe viitor, călătorii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre alte țări din Uniunea Europeană prin terminalele internaționale, ci vor folosi terminale speciale. Pașapoartele vor fi verificate doar la poarta de îmbarare de către companiile aeriene, cu sprijinul poliției.

Elveția, țară non-UE membră a Zonei Schengen fără pașapoarte din Europa, se aliniează la această decizie. România și Bulgaria vor putea, de asemenea, să își elibereze singure vizele Schengen, a anunțat miercuri guvernul într-un comunicat.

Citește și: Predoiu, despre aderarea aeriană și maritimă la Schengen: Procesul este ireversibil. Statutul de membru Schengen nu poate fi ridicat