Elveţia investighează 12 bănci suspectate de manipularea dobânzilor interbancare Libor

Elveţia investighează 12 bănci europene, americane şi japoneze suspectate de manipularea dobânzilor pe piaţa interbancară, cu efect asupra unor active de câteva sute de miliarde de dolari, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
03 feb. 2012, 19:41
Elveţia investighează 12 bănci suspectate de manipularea dobânzilor interbancare Libor

Băncile anchetate sunt Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC Holdings, JP Morgan Chase, Mizuho Financial Group, Rabobank Groep, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Sumitomo Mitsui Banking Corporation şi UBS.

Comisia pentru Concurenţă (COMCO) a anunţat vineri că are informaţii privind asocierea traderilor de derivate financiare în vederea manipulării London Interbank Offered Rate (LIBOR) şi Tokyo Interbank Offered Rate (TIBOR).

„Traderii de derivate angajaţi la câteva instituţii financiare ar putea să fi manipulat informaţiile prin acţiuni coordonate, influenţând dobânzile de referinţă în favoarea lor”, se arată într-un comunicat al COMCO.

Indicele de dobândă LIBOR este stabilit zilnic de British Bankers’ Association (BBA), fiind derivat din dobânzile comunicate de bănci pentru piaţa interbancară.

LIBOR influenţează dobânzile pentru instrumente financiare şi defivate financiare cu o valoare estimată la 350 miliarde de dolari.

Totodată, indicele este folosit ca rată de referinţă în politica monetară a Băncii Naţionale a Elveţiei.

Autorităţile din SUA, UE şi Marea Britanie investighează de asemenea dacă băncile au comunicat dobânzi interbancare sub nivelul real pentru a-şi reduce costurile de finanţare şi pentru a calma panica investitorilor în timpul crizei financiare mondiale.

„Comunicăm cu Departamentul de Justiţie din SUA şi Comisia Europeană. În prezent, ne concentrăm pe problemele care au apărut pe piaţa elveţiană. Suntem în mijlocul anchetei”, a declarat un oficial al COMCO.

Barclays, Bank of America şi West LB sunt anchetate de autorităţi din alte părţi ale lumii pentru suspiciuni similare, însă nu sunt vizate de investigaţia din Elveţia.

„Dacă vom constata că există şi alte părţi implicate, vom extinde investigaţia”, a precizat reprezentantul COMCO.

Anul trecut, o instituţie de administrare de active din Europa a acţionat în justiţie 12 bănci din SUA, Europa şi Japonia, inclusiv Deutsche Bank, UBS şi Credit Suisse, acuzându-le că s-au asociat pentu manipularea LIBOR.

Spre sfârşitul anului, Charles Schwab Corp a intentat două procese similare, acuzând 11 mari bănci de implicarea într-o conspiraţie pentru manipularea LIBOR.

„Luăm foarte în serios aceste investigaţii şi cooperăm total cu autorităţile”, a declarat un purtător de cuvânt al UBS.

Societe Generale a arătat că este pregătită să pună la dispoziţia autorităţilor orice informaţii ar dori acestea să obţină.

Reprezentanţii RBS, Credit Suisse şi Deutsche Bank au refuzat să comenteze informaţiile.

UBS a anunţat, în iulie 2011, că beneficiază de indulgenţă sau imuntate în faţa unor autorităţi în schimbul cooperării cu investigaţiile privind manipularea LIBOR.

Ratele LIBOR au crescut puternic în perioada crizei financiare mondiale, însă procesul de stabilire a indicilor a fost criticat dur, deoarece dobânzile nu au urcat suficient de sus pentru a reflecta realist preţurile de pe piaţa interbancară.

Surse bancare susţin că au existat presiuni politice asupra băncilor în perioada crizei, în încercarea de a ţine costurile de finanţare la niveluri cât mai reduse.