Emil Boc: Orice voi semna după 25 iunie poate fi ATACAT

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a spus de ce e nevoie urgent de o reglementare.

03 iun. 2020, 19:55
Emil Boc: Orice voi semna după 25 iunie poate fi ATACAT

„Mandatul primarului merge până când următorul depune jurământul, dar orice act pe care-l voi semna după 25 iunie poate fi atacat și anulat în instanță cu consecințe juridice multiple. E nevoie ca, în cel mai scurt timp cu putință, Parlamentul să adopte o lege în care să precizeze la articolul 1: se prelungesc mandatele aleșilor locali până la data de… sau cu șase luni. La articolul 2 să spună că, prin Hotărâre de Guvern, va stabili Guvernul data exactă a alegerilor” a spus primarul Emil Boc, la Digi24. 

Marcel Ciolacu: „Până pe 21 iunie, Parlamentul trebuie să aprobe prelungirea mandatului aleşilor locali şi data alegerilor” 

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că Partidul Naţional Liberal trebuie să vină la masa negocierilor cu toate forţele politice şi împreună să decidă care este data alegerilor locale. El a precizat că în alegerea acestei date trebuie să se ţină cont să nu fie pusă în pericol viaţa românilor, din cauza pandemiei.

OUG de prelungire a mandatelor autorităţilor locale şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale, a decisi miercuri Curtea Constituţională, argumentând că prelungirea mandatelor aleşilor locali se face prin lege organică, de către Parlament.

Tot Parlamentul decide cine stabileşte data alegerilor locale, respectiva dacă aceasta e decisă prin lege organică sau prin Hotărâre de Guvern.