Emilia Şercan, acuzată de plagiat, a lansat „Fabrica de doctorate”: Au fost încercări de a mi se închide gura. Intelectualii o apără

Jurnalista Emilia Şercan a declarat duminică, la lansarea cărţii sale, "Fabrica de doctorate”, că a relatat mărturii despre încercările de "intimidare, cumpărare şi compromitere”, precum şi despre cele de a i se închide gura” şi de a i se explica "cu frumosul” că ar fi bine să nu scrie despre Gabriel Oprea sau despre Florian Coldea. Emilia Şercan nu a dorit să comenteze acuzaţiile că ar fi plagiat în lucrarea sa de licenţă, în afara precizărilor făcute sâmbătă seară pe Facebook.
Filip Stan
28 mai 2017, 12:24
Emilia Şercan, acuzată de plagiat, a lansat

„Sunt mărturii personale despre încercările de intimidare, de cumpărare, de compromitere, capcanele care mi-au fost întinse, despre încercările de a mi se închide gura sau de a mi se explică cu frumosul că este bine să susţinem o anumită parte a statului şi o parte dintre reprezentanţii acestuia, cum ar fi bine să nu scriu despre Gabriel Oprea sau despre generalul Florian Coldea”, a afirmat Emilia Şercan.

Ea a mai spus că a povestit culisele documentaţiei, ceea ce un jurnalist nu face.

„Am povestit culisele documentaţiei, ceea ce un jurnalist în mod normal nu face, am trecut dincolo de ceea ce citiţi în mod normal în momentul în care deschideţi anchetele mele, textele mele jurnalistice. Va voi introduce în culisele documentării”, a completat jurnalista, transmite News.ro.

În încheiere, Emilia Şercan a afirmat că în carte mărturiseşte „etapele pe care le-a parcurs în cele aproape şase luni de zile în care a scris despre reţeau de plagiatori coordonată de Gabriel Oprea”.

Citeşte şi: Emilia Şercan, prima reacţie după ce a fost acuzată de plagiat: Vreau să ştiu dacă este lucrarea mea

Emilia Şercan nu a dorit să facă declaraţii în legătură cu acuzaţiile care îi sunt aduse că ar fi plagiat în lucrarea sa de licenţă.

Jurnalista Emilia Şercan, cunoscută pentru investigaţiile privind cazurile de plagiat în rândurile politicienilor, este acuzată în publicaţia Turnul Sfatului că a plagiat în lucrarea de licenţă intitulată „Reglementări naţionale şi internaţionale cu privire la libertatea de exprimare”.

Sâmbătă seară, jurnalista a publicat pe Facebook un mesaj în care spune că nu mai are lucrarea sa de licenţă şi nu poate confirma dacă documentul publicat de ”Turnul Sfatului” este autentic, ea precizând că a cerut deja informaţii facultăţii, iar marţi va merge la Sibiu în acest scop. Şercan vorbeşte şi despre intimidările la adresa sa din ultimul an şi susţine că aceste acuzaţii „neasumate bărbăteşte” apar acum pentru că a dus subiectul plagiatelor la un alt nivel. Jurnalista afirmă că de câteva luni a început să simtă că este ”o ţintă” şi că nu are nicio îndoială că se încearcă scoaterea sa definitivă din presă.

Liiceanu: Gabriel Oprea a reuşit să construiască o mafie a doctoratelor furate aşa cum nu există nicăieri în lume

Scriitorul Gabriel Liiceanu a afirmat duminică, la lansarea cărţii Emiliei Şercan „Fabrica de doctorate”, că Gabriel Oprea a fost punctul de împlinire al unui fenomen care a crescut de la an la an şi a reuşit să construiască „o mafie a doctoratelor furate” aşa cum nu există nicăieri în lume.

Citeşte şi: Emilia Şercan, acuzată de plagiat în lucrarea de diplomă. Jurnalista ar fi copiat din lucrări despre libertatea de exprimare

„Gabriel Oprea este doar punctul de împlinire al unui proces care a avut loc din 1990 până azi, al unui fenomen care a crescut de la an la an, atingându-şi culminaţia când a apărut această figură absolut fără pereche în istoria noastră, care a reuşit să construiască o mafie a doctoratelor furate aşa cum nu există nicăieri în lume”, a afirmat Liiceanu.

El a mai spus că, în ultimii şase ani, au fost acordate peste 30.000 de titluri de doctori.

„În România, de la doar 1.500 de titluri de doctori în ştiinţe acordate timp de aproape 100 de ani, între 1900 şi 1990, în 90 de ani – 1.500 de titluri, s-a ajuns la 67.000 de titluri de doctori în ştiinţe în nici 30 de ani, din 1990 până în 2017, cele mai multe, peste 30.000, în ultimii şase ani”, a completat scriitorul.

Marian Popescu: Am fost îngrozit când am avut de-a face cu plagiatul lui Ponta; au fost complici miniştri şi structuri universitare

Marian Popescu, presedintele Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti, a declarat duminică, la lansarea cărţii Emiliei Şercan „Fabrica de doctorate”, că a fost „îngrozit” în 2012, când a avut de-a face cu primul plagiat major, cel al premierului de la acea vreme,Victor Ponta, caz în care a avut sprijinul Universităţii, dar „nu fără presiuni” sau fără „un context tulbure”.

„Eu am fost îngrozit în momentul în care, în anul 2012, am avut de-a face cu primul plagiat major, cel al premierului de atunci, domnul Victor Ponta, cu care am descoperit un domeniu, şi anume oameni care nu se ştie de ce sau se ştie de ce au nevoie de titluri universitare şi plagiază, adică fură. Mai greu acceptă că plagiatul este un furt”, a afirmat el.

Marian Popescu a mai spus că, „din 2012 până azi, plagiatul a început să fie un fel de vedetă mediatică, nu fără costuri”.

„Contextul legat de plagiatele universitare revelă un mare mecanism al complicităţii, aşa cum plagiatul Ponta l-a dovedit. Acolo au fost complici miniştri, şi nu numai unul singur, au fost complice structuri universitare”, a completat el.

Preşedintele Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti a susţinut că, în cazul plagiatului lui Victor Ponta, a avut sprijinul Universităţii, dar „nu fără presiuni”.

„Am avut sprijinul Universităţii din Bucureşti în două situaţii: o dată în a da verdictul privind plagiatul Victor Ponta, nu fără presiuni, nu fără un context tulbure, şi al doilea, cel al scriitorilor din puşcării. Universitatea din Bucureşti a făcut o intervenţie publică la Ministerul Educaţiei cerând o reglementare legală care să împidice acest fenomen”, a conchis Marian Popescu.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra un apartament cu 2 camere cu 10.900 de euro. Ai acces rapid la supermarketuri, restaurante, o grădiniță și un parc. De aici ajungi foarte repede la Brașov și Sibiu
Capital.ro
Călin Georgescu a fost dat de gol. Apropiatul său dezvăluie tot: E menit să distrugă
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Luxul în care tăriește Putin. Imagini unice din vila președintelui
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare