Emmanuel Macron vrea negocieri de pace cu Vladimir Putin: „Va trebui să discutăm”

Emmanuel Macron continuă să aibă o poziție mai degrabă moderată față de Vladimir Putin, în contextul conflictului din Ucraina. Președintele francez a avut discuții private cu liderul de la Moscova în repetate rânduri. 

01 iun. 2023, 09:59
Emmanuel Macron vrea negocieri de pace cu Vladimir Putin: „Va trebui să discutăm”

De data aceasta, Emmanuel Macron susține că Vladimir Putin ar putea scăpa de acuzațiile de crime de război la Curtea de la Haga, dacă președintele de la Moscova ar discuta despre pace și astfel, se va ajunge la un consens.

„Dacă în următoarele luni vom avea o fereastră de negocieri și va trebui să discutăm cu liderii de facto, atunci prioritare ar trebui să fie negocierile”, a declarat Emmanuel Macron, întrebat despre o eventuală condamnare a lui Vladimir Putin.

De asemenea, Macron a mai precizat că e nevoie de dovezi împotriva Rusiei și a liderilor săi, înainte de o condamnare.

Președintele de la Paris a mai subliniat nevoia de a găsi o soluție pentru aderarea Ucrainei la NATO și la UE.

„Europa nu trebuie să permită ca Europa de est să fie răpidă de Rusia pentru a doua oară”, a declarat președintele francez.

În plus, Macron a mai declarat că este nevoie de o analiză amănunțită a resurselor de război ale armatei Ucrainei, ce va fi realizată de susținătorii regimului Zelenski.

Emmanuel Macron pledează pentru o Europă mai puțin dependentă de direcțiile SUA

Președintele Emmanuel Macron a mai precizat că Europa trebuie să ajute Ucraina, dar în același timp, să se preocupe și de propria securitate.

„Securitatea și stabilitatea noastră nu trebuie lăsate la discreția votanților din SUA”, a declarat Macron.

Și în martie, Emmanuel Macron a avut un discurs acid la adresa SUA.

„A fi aliat nu înseamnă a fi vasal, nu înseamnă că nu mai ai dreptul să gândeşti singur”, a comentat președintele.

„Suntem aliaţi ai SUA, aliaţi de încredere, solizi, angajaţi, dar suntem aliaţi care decidem pentru noi înşine”, a avertizat Macron.