Emoționanta poveste a unei mame curajoase din România, care a reușit să scape de teroarea soțului violent: „Mă simt vinovată că nu mi-am depășit frica de la început” | EXCLUSIV

Astăzi, vineri, 25 noiembrie, este Ziua Internațională de Eliminare a Violenței împotriva Femeilor. Instituțiile internaționale au organizat diverse campanii de informare pe marginea acestui subiect, iar RomâniaTV.net vă prezintă o poveste inspirațională pentru multe dintre persoanele vulnerabile din țara noastră. 

25 nov. 2022, 19:24
Emoționanta poveste a unei mame curajoase din România, care a reușit să scape de teroarea soțului violent: „Mă simt vinovată că nu mi-am depășit frica de la început” | EXCLUSIV

Din ce în ce mai multe femei din România, abuzate de partenerii de viață, prind curajul de a-și lua destinul în propriile mâini, pentru a putea trăi o viață cât mai aproape de normalitate. Un bun exemplu în acest sens reprezintă povestea unei tinere, „A.”, o poveste de mamă care a reușit să iasă din zona de confort și să-și depășească fricile. În cele din urmă, după multe abuzuri, a reușit să-și recâștige demnitatea.

Iată povestea expusă de tânăra mămică, pentru România TV:

„Sunt o tânără mămică, ambițioasă, cu principii și vise. Povestea mea se aseamănă cu a altor sute de femei terorizate. În 2013, viața mea avea să se schimbe în cel mai frumos mod. Așa mă gândeam eu la acea vreme. L-am cunoscut pe cel care avea să devină tatăl copiilor mei. Ne-am îndrăgostit imediat la 21 de ani, eu și el, la 29. Vârsta nu părea să fie o problemă, dar lucrurile s-au schimbat pe parcurs. 

Totul părea atât de normal și de frumos… Aveam aceleași idei de viitor, ne doream același lucru, stabilitate. Familie, copii, o casă a nostră. Am fost deschiși unul față de altul, povestindu-ne experiențele anterioare. Pe parcurs s-a dovedit că doar eu am acceptat trecutul partenerului. Am pus accentul pe cel care e în fața mea, acum, nu pe ceea ce a fost. El mi-a lăsat de înțeles că va face la fel. Din martie 2023 am fost de nedespărțit. În acel moment încercat să ies dintr-o relație care nu mai funcționa. 

După trei luni de  relație am primit o veste despre prima fericire din viața noastră, fetița, S. Am fost foarte fericiți. Am născut-o la un an de zile de când ne-am cunoscut, chiar când relația noastră a intrat pe un drum cu denivelări. 

Au început reproșurile din partea lui, cum că părinții mei nu ne ajută cu bebe. Ei având la acea vreme o afacere de familie. După un timp am fost pusă să aleg între el și familia mea. Am făcut așa cum a vrut el și m-am îndepărtat de cei dragi, în speranța că mie, soțului și copilului ne va fi mai bine. Dar nu a fost liniște. Reproșurile au continuat și au început și violențele

Când l-am cunoscut nu consuma alcool. După ce am născut, a început să bea zile la rând. Jignirile și acuzațiile curgeau, când era sub influența alcoolului. Se enerva, crea tot felul de scenarii, mă acuza că am fost prostituată, un lucru total neadevărat. Îmi spunea că-l înșel. M-a dat afară din casa noastră, iar eu am plecat cu tot cu copii, fără ca el să știe, fix în acea seară. Niciodată nu aș putea să las în urmă copiii! Am rămas la o cunoștință o perioadă, apoi am ajuns la un centru. 

Lui nu i-a picat bine când a auzit asta. A început cu tot felul de promisiuni pe care deja le mai auzisem. Că se va schimba, că nu mă va mai înjura și lovi. Dar îmi pierdusem total încrederea în el. Nu aș mai putea să trăiesc alături de el. Eu îmi doresc un alt mediu pentru creșterea și educarea copiilor. Ei vor înțelege asta mai târziu, deși își doresc acum să se întoarcă acasă. 

Și acum urmează întrebarea ‘de ce ai stat?’. Ar fi simplu să spun că ‘pentru copii’ sau pentru dependența fizică, emoțională, financiară… (…) Au trecut anii, iar acum am conștientizat cât de mult și-au pus amprenta experiențele prin care am trecut. Atât asupra mea, cât și a copiilor. Mă simt vinovată pentru inconștiența de care am dat dovadă și pentru faptul că nu m-am gândit decât a mă complace în această situație, de frica de a o lua de la început, cu doi copii, singură. În repetate rânduri, el m-a amenințat că mă va lăsa fără ei. 

Acum îmi adun energia să mă concentrez pe cele ce urmează, un divorț greu și lung, dar e bne că optimismul nu m-a părăsit și sunt sigură că timpul le va rezolva pe toate”.

 

Informații utile pentru victimele violenței domestice

 

Între timp, în România se desfășoară diverse campanii de ajutorare a femeilor aflate în situații de criză. Inclusiv diverse entități independente, precum Asociația Pastel, a început să deruleze o campanie prin care oferă ajutor informațional, psihologic, juridic și logistic persoanelor agresate, „Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor”. Potrivit voluntarilor, 33 de femei au fost ucise anul trecut, de „partenerii de viață”. De asemenea, anual, sute de mii de femei sunt bătute cu bestialitate.

Vezi AICI mai multe informații despre inițiativele asociației.

De asemenea, româncele aflate în dificultate pot accesa și Rețeaua VIF, care cuprinde 25 de organizații ale societății civile implicate în promovarea drepturilor femeilor, protecția supraviețuitoarelor violenței domestice și combaterea discriminării.

Prevenirea și combaterea violenței domestice sunt reglementate prin Legea nr. 217/2003. Există opt tipuri de violență domestică: verbală, psihologică, fizică, sexuală, economică, socială, spirituală și cibernetică.

Organismul statal care se ocupă de prevenirea și combaterea violenței domestice este ANES. Numărul destinat victimelor violenței domestice este 0800.500.333.