Endometrioza, „boala femeii neiubite”. Misterul maladiei care dă insatisfacţie sexuală şi duce la infertilitate

Endometrioza, cunoscută şi sub numele de boala femeii neiubite, afectează una din cinci femei fertile şi se manifestă în special la vârsta maturităţii.

03 feb. 2018, 10:48
Endometrioza, „boala femeii neiubite”. Misterul maladiei care dă insatisfacţie sexuală şi duce la infertilitate

Boala femeii neiubite, endometrioza, este specifică femeilor cu vârstă fertilă, de la 15 la 50 de ani şi afectează în special pe cele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani, scrie adevarul.ro.

Citeşte şi Ce simptome ale cancerului apar doar la femei

Afecţiunea constă în prezenţa de endometru (mucoasa ce căptuşeşte cavitatea uterină) în afara cavităţii uterine, respectiv la nivelul vaginului, colului uterin, ovare, trompe uterine, peritoneu pelvin sau abdominal. Mai rar poate migra până la intestine, vezica urinară şi chiar la creier.

Simptomele specifice endometriozei pornesc de la dureri cronice pelvine date de sindromul aderenţial, dismenoree (dureri menstruale intense), dispareunie (durere în timpul contactului sexual), infertilitate şi, mai rar, crampe abdominal, diaree sau constipaţie legate de fluxul menstrual. În situaţii rare poate ajunge până la prezenţa de sânge în urină sau scaun, tot în perioada menstruaţiei.

„Etiologia acestei boli rămâne necunoscută. Cea mai acceptată teorie şi care explică o parte din localizări este fluxul menstrual retrograd care, prin trompe, migrează în cantităţi infime către cavitatea peritoneală şi se lipeşte unde poate. Localizările la distanţă pot fi explicate prin circulaţia limfatică. Endometrioza este una din primele trei cauze de infertilitate. Cert e că boala e strict legată şi agravată de estrogen, hormonii feminini, şi afectează una din cinci femei fertile”, a explicat medicul primar Obstetrică-ginecologie Adina Boca.

Citeşte şi Boli periculoase ce au ca simptome amorţirea mâinilor sau picioarelor

Statistic vorbind, 40% din femeile care au această boală sunt sterile. Incapacitatea de a avea copii, asociate cu durerile specifice bolii, atrag stări de oboseală, apatie, izolare şi chiar depresie. De aici şi denumirea populară de boala femeii neiubite. Tratamentul modern este pe cale laparoscopică. Există şi tratamente alopate (medicamentoase) sau naturiste.