Enel trimite notificări clienților care consumă energie electrică peste puterea aprobată. Ei riscă să fie deconectați temporar

Mai mulți clienți casnici racordați la rețeaua electrică operată de E-Distribuție au primit în ultimele zile notificări din partea companiei furnizoare referitoare la consumul lor care a depășit puterea aprobată a locului de consum. Clienții care depășesc puterea pot fi deconectați automat, iar compania arată și ce soluții pot adopta clienții, unele simple și care nu costă nimic, iar altele mai complicate și "pe bani".

05 ian. 2022, 10:29
Enel trimite notificări clienților care consumă energie electrică peste puterea aprobată. Ei riscă să fie deconectați temporar

Fiecare consumator casnic are specificată, în contractul de racordare la rețeaua electrică, o putere maximă aprobată pentru locul de consum. Dacă, de exemplu, aceasta este de 3 kW, utilizarea concomitenta a unei masini de spalat, a unui radiator electric mai puternic, a unui frigider și a unui cuptor cu microunde duce consumul instantaneu al locuinței peste acel nivel. În cazul în care consumatorul are un contor inteligent, care comunică direct și continuu datele de consum, distribuitorul ENEL îi poate limita automat puterea absobită sau îl poate deconecta temporar, scrie Economica.net.

În cazul în care se ajunge la oprirea alimentării, clientul se poate re-alimenta și singur, fără prea mare bătaie de cap și, pentru a evita situațiile de acest fel din viitor, își poate diminua benevol consumul unor aparate electrocasnice în anumite momente. În cazul în care totuși situația persistă, iar omul chiar are nevoie constant de un consum mai mare decât cel aprobat (mulți nici nu știu ce putere au aprobată, din păcate), este nevoie de solicitarea unui spor de putere, pe care îl primește de la compania de distribuție a energiei electrice, evident contra cost, pentru că presupune investiții suplimentare în noi cabluri, posturi de transformare în zonă, etc.

Citeşte şi: Aparatul care măreşte factura la curent. Este folosit zilnic şi consumă cât 15 becuri

Iată integral notificarea, împreună cu soluțiile pe care clienții le au la dispoziție

„Dragă client,

Vă transmitem această notificare pentru că, în ultima perioadă, au fost ocazii în care consumul dvs. instantaneu a depășit  puterea aprobată prin certificatul de racordare / avizul tehnic de racordare, generând astfel o supraîncărcare a rețelei de distribuție energie electrică. În aceste situații , operatorul de distribuție poate limita puterea absorbită la un loc de consum.

Având în vedere prevederile Anexei 2 – „condiții generale pentru prestarea serviciului de distribuție  a energiei electrice de către operatorul de distribuție  concesionar în cazul  în care contractul de distribuție pentru locul de consum este încheiat între operatorul de distribuție concesionar si furnizor” aprobat prin Ordinul ANRE nr. 25/2021, clientul final are obligația de a nu depăși puterea aprobată prin certificatul de racordare / avizul tehnic de racordare. Informația  despre puterea aprobată se regăsește înscrisă pe factura emisă de furnizor.

În cazul în care ajungeți în situația de a depăși puterea aprobată și este întreruptă alimentarea cu energie electrică a locului de consum ca urmare a limitării automate a puterii absorbite, aveți următoarele posibilități:

realimentarea locului de consum (fără intervenția personalului Operatorului de distribuție) cu încadrarea în puterea aprobată, parcurgând următorii pași:
reducerea puterii absorbite (se scot din priză unul sau mai mulți consumatori/receptoare electrice);

dacă există acces la contor – se apasă butonul galben și contorul se reanclașează automat;

dacă nu există acces la contor – se coboară toate siguranțele /siguranță generală de la tabloul electric din locuință/imobil, se așteaptă 10 secunde,  după care se ridică/armează din nou siguranțele.

După finalizarea acestor manevre locul de consum se reconectează automat.

Pașii de rearmare ai contorului inteligent  sunt prezentați în detaliu în Manualul de utilizare a contorului inteligent primit la instalare sau poate fi consultat pe site-ul E-Distribuție la adresa  https://www.e-distributie.com/ro/contorul-inteligent/cum-functioneaza-contorul-inteligent.html și aici se pot vizualiza în filmulețul de prezentare toate informațiile legate de rearmare.

depunerea unei solicitări de suplimentare a puterii aprobate (depunerea unei cereri de racordare) împreună cu documentele necesare. Până la finalizarea procesului de suplimentare a puterii aprobate și actualizarea certificatului de racordare pe noua putere, locul de consum va fi limitat la puterea iniţială (pentru realimentarea locului de consum  cu încadrare în puterea inițială se pot urma pașii  de la punctul 1).

Citeşte şi: Cum poţi micşora factura la curent. Acest truc te va ajuta să plăteşti mai puţin

Documentaţia necesară pentru actualizarea avizului tehnic de racordare / certificatului de racordare, pentru sporul solicitat, este:

-cerere de racordare și chestionar pentru obţinerea avizului de racordare (formular standard atașat);

-certificat de înregistrare (persoane juridice) sau carte de identitate (persoane fizice);

-act care atestă dreptul de folosinţă asupra terenului / incintei / clădirii în care se constituie locul de consum (contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere, extras de carte funciară) / extras de carte funciara, autorizaţie de construire valabilă; pentru spaţiile închiriate, acordul notarial al proprietarului pentru executarea de lucrări în instalaţiile electrice.

Solicitarea de actualizare a Avizului de racordare / Certificatului de racordare, însoţită de documentele de mai sus, se depun pe site-ul E-Distribuție (https://www.e-distributie.com/) prin autentificare în contul tău E-Distribuție ( https://contulmeu.e-distributie.com/).

Recomandăm să solicitaţi spor de putere doar în cazul în care nu aveţi posibilitatea temporizării utilizării consumatorilor ce generează depășirea puterii”.