Epidemiolog suedez: „Ţări care au impus izolarea la domiciliu, România, Spania, Belgia, se confruntă acum cu o creştere a cazurilor”

Ultimele raportări din Suedia indică faptul că această ţară are, în acest moment, un control foarte bun al epidemiei de coronavirus. ”Nu are rost să purtăm mască în Suedia”, a declarat un reputat epidemiolog suedez, potrivit Bloomberg. 

RomaniaTV.net
29 iul. 2020, 14:13
Epidemiolog suedez: „Ţări care au impus izolarea la domiciliu, România, Spania, Belgia, se confruntă acum cu o creştere a cazurilor”

Agenția pentru Sănătate din Suedia a anunţat că, după atingerea vârfului la sfârșitul lunii iunie, rata infecției a scăzut brusc. 

Curbele de infectare coboară și curbele pentru bolnavii grav încep să se apropie de zero”, a declarat epidemiologul Anders Tegnell.

Situația actuală vine după luni întregi de controverse asupra deciziei autorităţilor suedeze de a evita carantinarea la domiciliu a populației. Lipsa carantinării a dus, totuşi, la o rată a mortalităţii mult mai mare decât în orice altă ţară nordică. Concret, la 100.000 de locuitori, decesele din Suedia le-au depășit pe cele din SUA și Brazilia. 

Marți, Suedia a raportat doi morți, ridicând astfel totalul la 5.702.

Citeste si Cele mai dure restricţii de la începutul pandemiei, în Hong Kong. Au voie să se întâlnească doar două persoane din gospodării diferite

Referitor la purtarea măştilor de protecţie, Andres Tegnell a spus că nu are rost ca oamenii să le poarte nici măcar în transportul în comun. 

Tendinţa este de scădere accentuată a numărului de cazuri în Suedia, nu are rost să purtăm mască de protecție nici măcar în transportul public”, este de părere Tegnell.

Specialistul a susținut constant că modul în care Suedia a abordat epidemia este mai eficient decât modul în care alte state ale lumii au abordat această problemă, referindu-se în special la lockdown-ul la care au recurs multe dintre ele.

Epidemiologul suedez crede că, indiferent dacă virusul va dispărea sau nu în următorii ani, izolarea la domiciliu a societății nu este o opțiune pe termen lung.

Între timp, multe țări care au crezut că au reuşit să controleze epidemia se confruntă acum cu un al doilea val. Tegnell a dat ca exemple mai multe ţări care se confruntă cu această situaţie, printre care şi România.

Tendința pozitivă se inversează, cu o creștere a numărului de cazuri în Spania, România și Belgia, printre altele”, a mai spus specialistul.