Epidemiologul Emilian Popovici: Dacă 90% dintre oameni ar purta mască, transmiterea coronavirusului s-ar reduce

Epidemiologul Emilian Popovici pune că transmiterea virusului SARS-COV 2 s-ar reduce chiar şi cu 90% dacă majoritatea oamenilor ar purta mască de protecţie.

24 nov. 2020, 14:58
Epidemiologul Emilian Popovici: Dacă 90% dintre oameni ar purta mască, transmiterea coronavirusului s-ar reduce

Epidemiologul Emilian Popescu,vicepreşedintele Societății Române de Epidemiologie, spune că transmiterea virusului SARS-CoV2 s-ar reduce cu 90% și nu am mai avea probleme în cazul în care 80% – 90% dintre oameni ar purta mască în toate situațiile în care se impune portul măștii.

„Dacă fiecare ar face la fel sau marea majoritate – 80% – 90% – ar face la fel, cu siguranță că rezultatul ar fi altul. Cu cât punem capăt acestei infecții mai repede, cu atât vom fi feriți de niște schimbări care se pot produce în timp, pentru că mutațiile sunt caracteristice la virusuri care pot să ne încurce lucrurile. Până la urmă, unii oameni respectă regulile, alții nu.

Citeşte şi Masca de protecţie care omoară coronavirusul. Are 99,98% eficienţă. De unde poate fi cumpărată?
Situația cazurilor noi și a indicatorilor, privitor la infecția COVID-19, sunt în concordanță cu indicatorii pe care i-am avut în perioada de dinainte. Noi, practic, de la mijlocul lunii septembrie am stat la un număr bazal de reproducție de 1,1 și se știe că, dacă se stă la același număr bazal de reproducere, care arată transmisibilitatea, mai mult de două săptămâni, urmează o creștere”, explică epidemiologul Emilian Popovici, potrivit Hotnews.

Epidemiolog: În perioada următoare, există o dublă motivație pentru respectarea restricțiilor

„Avem o dublă motivație ca să respectăm măsurile și să ne conformăm recomandărilor, pentru că se pare că toți sau majoritatea vrem ca situația să se amelioreze. Și avem motivația aceasta, de a scădea presiunea pe sistemul de sănătate și în special pe personalul acestui sistem, care va trebui să rezolve problemele de sănătate încă cel puțin 5 luni de acum încolo. Așadar, este normal să ne gândim și la ei, la personalul care salvează vieți în spitale, la sănătate în primul rând, la viață. Iar a doua motivație: ne dorim să petrecem sărbătorile de iarnă în condiții cât mai aproape de normalitate, atât cât se va putea”, mai spune Emilian Popovici.

„Atunci, haideți să facem tot ceea ce este posibil ca să ajungem în preajma sărbătorilor de iarnă, înspre luna decembrie, cu niște indicatori buni pentru a putea să ne bucurăm de ceea ce urmează!”, este mesajul vicepreședintelui Societății Române de Epidemiologie.


loading...