EXCLUSIV Octavian Jurma spune că România va fi afectată toată iarna de valul cinci. „Va dura opt săptămâni, dar va fi mai intens ca Delta”

Epidemiologul Octavian Jurma a vorbit despre valul cinci al pandemiei de coronavirus, care a început să se arate şi în România şi a avansat şi o durată a acestuia.

04 ian. 2022, 21:39
EXCLUSIV Octavian Jurma spune că România va fi afectată toată iarna de valul cinci. „Va dura opt săptămâni, dar va fi mai intens ca Delta”

Octavian Jurma crede că pe ultima sută de metri, înainte să fim „înghiţiţi” de valul cinci, autorităţile tot mai pot face ceva pentru a diminua efectele acestuia. „Singurele măsuri care ar mai putea avea impact în următoarele două săptămâni ar fi carantina, certificatul verde, dacă l-am fi avut, şi dacă ne-ar fi ajutat vaccinarea. Vedem că în ciuda numărului foarte mare de cazuri pe care îl anunţă Marea Britanie şi Danemarca, numărul de forme grave rămâne scăzut. Acum contemplam un val de patru ori mai mare pentru copii, tineri”, a spus epidemiologul, la România TV.

Întrebat cât va dura valul cinci, Jurma a declarat: „Valul patru, de la debut până la începerea scăderii a durat aproximativ 16 săptămâni. Am aşteptări ca la Omicrom să fie la jumătate, însă intensitatea lui va fi mai mare. Vom avea un dublu de internări în spitale în perioada de maxim, faţă de valul Delta„.

Citeşte şi Octavian Jurma, previziuni sumbre privind valul cinci după deschiderea şcolilor: „Vom avea de patru ori mai multi copii în spitale decât în valul 4”

Anterior, pe 21 decembrie, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declara că valul cinci al pandemiei de COVID va dura, probabil, cel puţin două luni, iar februarie şi martie vor fi lunile de risc maxim.

„Eu cred că valul 5 al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate, probabil că va dura cel puţin două luni, văzând ce se întâmplă şi în alte ţări. Nu avem de unde să ştim cât timp va dura, dar vedem cam cum evoluează lucrurile. Cred că lunile de risc maxim sunt lunile februarie şi martie”, spunea Rafila.

Citeşte şi Alexandru Rafila anunţă cum va gestiona România valul cinci al pandemiei. „Dorim să evităm un lockdown”