Epidemiologul şef al Suediei a admis că a greşit în ceea ce priveşte restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19

Epidemiologul şef al Suediei a recunoscut în premieră faptul că statul ar fi trebuit să impună mai multe restricţii pentru limitarea răspândirii COVID-19  pentru a evita un numărul mare de decese. Epidemiologul a fost de acord cu privire la faptul că prea mulţi suedezi şi-au pierdut viaţa în urma infectării cu coronavirus.

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 09:09
Epidemiologul şef al Suediei a admis că a greşit în ceea ce priveşte restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19

„Dacă ne-am confrunta cu aceeași boală, cu exact ceea ce știm despre ea astăzi, cred că am ajunge la jumătatea distanței dintre ceea ce a făcut Suedia și ce a făcut restul lumii”, a spus Tegnell. În trecut, epidemiologul a criticat blocajele altor ţări europene şi a insistat cu privire la faptul că abordarea Suedia a fost mai durabilă.

Guvernatorul de centru-stânga al Suediei a declarat că va numi o comisie care să investigheze abordarea ţării cu privire la măsurile impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Citeşte şi: După câteva zile în care nu a înregistrat niciun deces, Suedia a raportat 65 de morţi în ultimele 24 de ore. Explicaţia autorităţilor

Epidemiologul şef al Suediei susţine faptul că luarea de măsuri a fost dificilă în contextul în care aproximativ toate ţările europene şi-au închis brusc frontierele. Suedia a ţinut şcolile deschise pentru elevii sub 16 ani şi şi-a ţinut deschise graniţele pentru vizitatorii europeni.

Populaţia suedeză a fost nemulţumită de trei lucruri: numărul mare de decese din casele de îngrijire, nerealizarea unei scheme de testare în masă pentru coronavirusş şi graniţele închise pentru suedezi. 

„Am avut o cooperare nordică foarte profundă și intimă în multe aspecte. Oamenii nu sunt foarte fericiți că vecinii noștri apropiați nordici își închid granițele față de noi și se simt îngrijorați că strategia noastră pare să fi dus la cele mai proaste rezultate” , a declarat un fost diplomat suedez.

Suedia înregistrează 4.468 de decese provocate de coronavirus, în timp ce Danemarca și Norvegia, fiecare cu aproximativ jumătate din populația Suediei, au avut 580 și  respectiv 237 de decese. Atât Copenhaga, cât și Oslo au declarat că rata mai mare de infecție din Suedia a fost în spatele deciziei lor de a nu-și deschide granițele.

De asemenea, Suedia are granițele deschise pentru toţi cetățenii UE și norvegieni.