Erdogan afirmă că armata turcă va fi restructurată pentru a primi „sânge proaspăt”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că armata va fi restructurată "în foarte scurt timp" pentru a primi "sânge proaspăt", și că au existat "deficiențe semnificative" în ce privește informațiile deținute înaintea tentativei de puci eșuate din 15 iulie.

22 iul. 2016, 05:36
Erdogan afirmă că armata turcă va fi restructurată pentru a primi „sânge proaspăt”

Este foarte clar că au existat lacune și deficiențe semnificative în materie de informații, nu are niciun rost să încercăm să o ascundem sau să o negăm. I-am spus acest lucru șefului serviciului de informații’, a declarat Erdogan, într-un interviu acordat joi agenției Reuters.

El a estimat că o nouă tentativă de puci este posibilă, dar că aceasta nu ar fi ușoară, pentru că ‘suntem mai vigilenți’.

Potrivit lui Erdogan, o reuniune a Consiliului militar suprem (YAS), programată pentru 1 august, ar putea fi devansată cu o săptămână, în vederea restructurării armatei.

Consiliul este prezidat de premier și din el fac parte și ministrul apărării și șeful de Stat Major.

‘Toți lucrează împreună la ceea ce poate fi făcut, iar în foarte scurt timp o nouă structură va apărea. Cu această nouă structură, cred că forțele armate vor primi sânge proaspăt’, a spus președintele turc.

Pe de altă parte, el a afirmat că nu există niciun impediment pentru prelungirea stării de urgență, intrată în vigoare joi pentru o perioadă de trei luni, dacă va fi necesar.

Erdogan a mai spus că mișcarea clericului Fethullah Gulen, acuzat de instigare la tentativa de puci, va fi tratată ca o ‘altă organizație teroristă separatistă’, făcând o paralelă cu lupta dusă de trei decenii de statul turc cu militanții kurzi.

Vom continua să-i combatem oriunde s-ar afla. Acești oameni au infiltrat instituțiile statului și au declanșat o rebeliune împotriva statului’, a adăugat președintele turc, calificând acțiunile din 15 iulie ca ‘inumane’ și ‘imorale’.

El a comparat mișcarea gulenistă cu un cancer care, dacă nu este extirpat, se poate răspândi și reveni în organism.

Vom face tot ce este necesar pentru a avea cea mai mare rată de succes. Orice legea permite sau admite‘, a afirmat el, explicând că partidul său AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării) a sprijinit la un moment dat mișcarea gulenistă, însă a fost trădat de aceasta.

‘Sunt trădători. Întotdeauna au fost cu două fețe, iar acum le vedem foarte clar adevărata față’, a subliniat el

Conform președintelui turc, bilanțul celor uciși în timpul tentativei de puci — excluzându-i pe complotiști — este de 246 de persoane, alți 2.185 de oameni fiind răniți în evenimente.