Erdogan merge la sigur: cu cinci zile înainte de alegerile prezidențiale, anunță creșterea salariilor din sectorul public cu 45%

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că salariile a peste 700.000 de lucrători din sectorul public vor crește cu 45%, în contextul în care duminică au loc alegeri prezidențiale. Turcia are aproximativ 5 milioane de funcționari publici.

10 mai 2023, 14:47
Erdogan merge la sigur: cu cinci zile înainte de alegerile prezidențiale, anunță creșterea salariilor din sectorul public cu 45%

Prezent la ceremonia de semnare a protocolului-cadru al Contractului Colectiv Public în domeniul muncii, Erdogan a declarat:  „Cu acest protocol, stabilim cadrul salariilor pe care aproximativ 700.000 dintre frații noștri le vor primi în 2023-2024. În cadrul acestui contract colectiv, creștem salariile cu 45%, inclusiv cota de bunăstare, crescând astfel salariul minim al lucrătorilor publici la 15.000 de lire”.

Pe lângă creșterea salarială cu 45%, guvernul introduce o cerere de plată a primei între 4% și 6% pentru lucrătorii care nu au nicio altă plată a primei de angajare.

Guvernul adaugă, de asemenea, 10% la salariile minime ale veteranilor, victimelor terorismului și lucrătorilor apropiați martirilor.

Un număr de 64 de milioane de turci sunt chemaţi la urne în cadrul actualului scrutin.

Unii analişti consideră că situaţia economică mai bună a multor turci care trăiesc în străinătate, de exemplu în ţări bogate precum Austria sau Germania, şi faptul că, în respectivele state, turcii nu se confruntă cu autoritarismul în creştere al lui Erdogan explică sprijinul mai mare pentru preşedinte.

Situaţia economică precară, cu o inflaţie galopantă, rate ridicate ale şomajului şi o liră foarte devalorizată vor reprezenta, potrivit experţilor, temele principale care vor ghida votul.

Citește și: Românii, campioni la amenzi primite și neachitate în Olanda. Presa olandeză: „Mai întâi trebuie să ne fure portofelele ca să plătească amenzile“

Opoziţia, la rândul său, promite să restabilească principiile democratice pe care consideră că Erdogan le-a fisurat în ultimele două decenii.

În condiţiile în care sondajele prevăd un rezultat foarte strâns între Erdogan, care a ocupat funcţia de prim-ministru sau de preşedinte din 2003, şi candidatul principalului bloc de opoziţie, social-democratul Kemal Kilicdaroglu, votul din străinătate ar putea fi decisiv, notează EFE.

Deşi sondajele îi dau un uşor avans contracandidatului, rezultatul este foarte incert şi este posibil ca nici acesta, nici Erdogan să nu obţină duminică majoritatea absolută care ar împiedica un al doilea tur de scrutin două săptămâni mai târziu.

Alţi doi candidaţi, care vor avea o susţinere redusă, ar putea lua din voturile necesare pentru ca Erdogan sau Kilicdaroglu să câştige din primul tur.

Sprijinul pentru Erdogan este puternic în special în zonele din centrul şi estul ţării şi în mediile mai conservatoare, unde a fost mai bine primită islamizarea de mai mult timp, mai ales în ultimii zece ani, a politicii şi a vieţii, de către actualul şef al statului.

Având în vedere eventualitatea unui rezultat foarte strâns, unii analişti avertizează cu privire la posibilitatea ca Erdogan să nu se recunoască învins, aşa cum a făcut partidul său în 2019, când a contestat rezultatul alegerilor municipale din Istanbul, forţând o repetare a scrutinului doar pentru a pierde cu o marjă mai mare.

De aceea, opoziţia le-a cerut susţinătorilor săi ca, în cazul unei victorii, să fie moderaţi în sărbătorirea succesului şi să evite să reacţioneze la posibile acte de provocare din partea susţinătorilor lui Erdogan.

Citește și: Ferme agricole, dar și pentru creșterea animalelor, scoase la vânzare în Bulgaria. Afacerile se predau la cheie