Eric Stewart (AMRO): Ne putem aştepta la investiţii americane importante în România

Relaţiile economice bilaterale între SUA şi România au nevoie de un nou impuls, iar acţiunile pe care le va proiecta Consiliul de Afaceri SUA - România (American - Romanian Business Council - AMRO), recent creat, vor duce la o mai bună informare a mediului de afaceri şi, cu siguranţă, la noi şi importante investiţii americane în România, a declarat preşedintele AMRO, Eric Stewart, într-un interviu acordat AGERPRES.

RomaniaTV.net
02 feb. 2012, 17:11
Eric Stewart (AMRO): Ne putem aştepta la investiţii americane importante în România

– Care este stadiul general al relaţiilor bilaterale româno-americane şi care este pozitţia dimensiunii economice în ansamblul acestora?

Eric Stewart: – Cred că, într-un clasament oficial al investiţiilor străine directe ale companiilor americane în România, SUA se plasează undeva pe locul al treisprezecelea, dar nu este poziţia reală pentru că multe investiţii ale subsidiarele americane din Europa pot fi văzute ca fiind investiţii olandeze sau britanice când de fapt este vorba despre companii americane care-şi folosesc diviziile europene pentru a realiza investiţii în România.

Şi dacă vorbesc în numele americanilor, pot spune că nu suntem pe deplin satisfăcuţi de nivelul investiţiilor sau al comerţului bilateral. Fără îndoială, România este un aliat de nădejde al SUA şi nu este nicio îndoială că relaţiile strategice, diplomatice şi militare sunt foarte solide. Dar pilonul economic al relaţiilor noastre bilaterale nu este atât de solid pe cât ar trebui. Trebui să mai facem mult pentru dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două ţări şi în această direcţie am decis să acţionăm prin crearea Consiliului de Afaceri SUA – România.

Sunt multe oportunităţi în România şi vrem să fim siguri că, beneficiind de această nouă structură organizatorică, oamenii de afaceri americani vor beneficia de aceste oportunităţi.

– Care sunt  domeniile de maxim interes pentru investitorii americani?

Eric Stewart: – Vă spuneam că aveţi multe oportunităţi – în energie, producţia de bunuri, IT, sănătate. Nu cred că va fi un singur proiect. Vor fi multe şi în variate domenii. Atunci când privim la componenţa Consiliului de Afaceri, se poate constata că sunt companii din domeniul apărării, al producţiei, din agricultură, IT, sănătate, energie. Sunt foarte diverse şi de aceea cred că vor fi multe proiecte. Numai energia oferă multe oportunităţi pentru că România are cele mai mare şanse de afaceri cu petrol şi gaze, cel puţin în Europa Centrală. Gazul de şist este acum o bună şansă de afaceri şi are potenţial pentru investiţii mari. Aşadar, energia este un domeniu-cheie, la fel ca şi infrastructura. Cred că vom asista în viitor la iniţiativa unor companii americane care vor dori să transforme România într-un nod pentru transport pentru afacerile lor, dar o parte importantă a acestor proiecte este îmbunătăţirea infrastructurii de către România pentru a se putea realiza interconectarea cu Turcia, zona Balcanilor, Orientul Mijlociu, Ucraina, Rusia.

Îndrăznesc să spun că vom vedea noi investiţii americane şi pe americani îndreptându-şi investiţiile către România.

– Care consideraţi că este impedimentul major în calea unei prezenţe mai consistente în România a firmelor americane ?

Eric Stewart: – Competiţia este cel mai mare obstacol. România se află în competiţie cu alte 200 de ţări din lumea întreagă pentru investiţii americane şi comerţ cu SUA. Acesta este cel mai mare impediment, iar companiile americane trebuie să fie mai bine informate cu ceea ce se întâmplă în România, să afle despre lucrurile bune – oportunităţi, resurse naturale, pregătirea profesională a românilor.

Pentru a avea succes în această competiţie globală, noi, ca organizaţie, vom oferi guvernului român idei şi recomandări referitoare la schimbări sau iniţiative pentru a face astfel mai atractivă ţara în faţa investitorilor americani şi pentru a le înlesni afacerile.

Aş dori să menţionez entuziasmul cu care a fost primită crearea acestui consiliu de afaceri american. Am fost primiţi cu braţele deschise atât de guvernul român cât şi de cel american.

– Cum plasaţi crearea AMRO în contextul relaţiilor bilaterale?

Eric Stewart: – Initiaţiva strategică comună nu este un secret. De asemenea există o componentă economică alături de cea strategică. De aceea cred că acest Consiliu apare într-o perioadă cum nu se poate mai bună pentru a ajuta guvernele noastre să-şi atingă obiectivele. Este în interesul tuturor ca aceste companii americane care vin aici să facă afaceri de succes, să angajeze mai mulţi români, să creeze noi locuri de muncă.

Relaţiile politice sau cele strategice se mai pot schimba în timp, în funcţie de un individ sau de altul, dar cele economice sunt foarte greu de rupt odată ce s-au legat şi ne aduc mai aproape unii de alţii, iar acest lucru este ceea ce ne dorim toţi, cu adevărat.

Consiliul de Afaceri SUA – România (American – Romanian Business Council – AMRO), organizaţie non-profit cu sediul la Washington, având ca obiectiv promovarea relaţiilor economice dintre SUA şi România, a fost lansat la 25 ianuarie 2012, la Washington.

Iniţiativa a fost lansată cu susţinerea a 10 mari companii americane (Chevron, Exxon, ADM, Smithfield, Raytheon, Pharma, Metlife, Amgen, Timken, Mega), provenind din diverse domenii de afaceri – energie, agricultură, industria de apărare, industria farmaceutică, industria prelucrătoare, infrastructură de stocare, asigurări.

Conducerea Consiliului este asigurată de Chevron – preşedinte şi Exxon – vicepreşedinte, Eric Stewart fiind ales în funcţia de preşedinte executiv al noii structuri.

Misiunea Consiliului este de a consolida schimburile economice şi investiţiile dintre cele două ţări, de a aprofunda relaţiile bilaterale şi de a educa publicul în legătură cu importanţa acestora.