Este de vină glanda tiroidă pentru kilogramele în plus? Medic endocrinolog: „Este un mit pe care ne-am chinuit să-l dărâmăm!”

Un cunoscut medic endocrinolog de la Institutul Parhon din Capitală desfiinţează mitul potrivic căruia glanda tiroidă ar fi de vină pentru kilogramele în plus.

30 iun. 2022, 23:29
Este de vină glanda tiroidă pentru kilogramele în plus? Medic endocrinolog: „Este un mit pe care ne-am chinuit să-l dărâmăm!”

Este de vină glanda tiroidă pentru kilogramele în plus? Medicul Cătălina Poiană de la Institutul Parhon din Bucureşti a desfiinţat acest mit.

Este de vină glanda tiroidă pentru kilogramele în plus? Cătălina Poiană: „Acest mit a avut consecinţe în ceea ce priveşte terapia”

Citeşte şi OMS avertizează că numărul cazurilor de COVID-19 va creşte în vara asta: „Virusul nu dispare, încă ucide”

Dr. Cătălina Poiană a explicat că glanda tiroidă nu are nici o legătură cu kilogramele în plus. Mai mut, medicul endocrinolog spune că acest mit a avut consecinţe în ceea ce priveşte terapia pacienţilor.

„Acesta este un mit pe care ne-am chinuit multă vreme să-l dărâmăm! Mai mult decât atât, acest mit a avut chiar consecințe în ceea ce privește terapia, pentru că a fost un mod în care se dădeau hormoni tiroidieni ca să slăbești, ceea ce este o mare greșeală.

Deci, practic, nu înseamnă că, în cazul în care tiroida ta nu funcționează cum trebuie, trebuie neapărat să fii obez. Adică una e una, alta e alta”, a declarat medicul de la Institutul Parhon din București, potrivit DCNEWS. 

Cătălina Poiană avertizează că obezitatea este o boală periculoasă din cauza comorbidităţilor pe care le presupune. Medicul spune că tot mai multe persoane suferă de această boală.

„Sunt boli care sunt la interferența dintre specialități. Un exemplu clar îl reprezintă obezitatea, care este o boală pe care o împart endocrinologii și diabetologii. Ați remarcat că am spus că este o boală? De anul trecut, Comisia Europeană a catalogat obezitatea ca fiind o boală cronică netransmisiblă. E nevoie de un management integrat la nivelul întregii societăți cu abordare într-o echipă multidisciplinară.

Cifrele sunt într-o creștere dramatică. Noile date pe anul 2022 arată că inclusiv în România numărul pacienților cu obezitate este în creștere, atât la adulți, cât și la copii, cifre care ne obligă să intervenim în acest domeniu.

Obezitatea este periculoasă prin comorbiditățile pe care le presupune, nu mă refer doar la riscul apariției diabetului zaharat de tip 2, la patologia cardiovasculară, mă refer și la alte tipuri de patologie, cum ar fi cancerul. Trebuie să știți că riscul de cancer pe care obezitatea îl poate provoca este foarte mare”, a spus specialistul.

Citeşte şi Noi cazuri de variola maimuţei în România. Este vorba despre doi bărbaţi din Bucureşti


loading...