Este STARE DE URGENŢĂ. Afganistanul a atacat cu rachete zone din Uzbekistan VIDEO

Autorităţile uzbece au adăugat că "pun în aplicare măsurile necesare pentru a stabili cauzele acestui incident" în "colaborare cu partea afgană".

06 iul. 2022, 01:21
Este STARE DE URGENŢĂ. Afganistanul a atacat cu rachete zone din Uzbekistan VIDEO

Autorităţile din Uzbekistan au declarat marţi că rachete lansate de pe teritoriul Afganistanului i-au lovit teritoriul fără să explodeze sau să provoace victime, informează AFP.

„Pe 5 iulie 2022, în jurul orei 16.20 (…) a fost observată căderea a cinci rachete, lansate probabil de pe teritoriul afgan”, în apropierea graniţei, a declarat ministerul uzbec de externe într-un comunicat.

Stare de urgenţă, sunt zeci de morţi şi răniţi în protestele din Uzbekistan
„Nu s-a produs nicio explozie când au căzut rachetele, nu au fost victime umane şi nicio distrugere. Pagube minore au fost cauzate în cazul a patru locuinţe” din oraşul de graniţă Termez, a precizat ministerul.

Autorităţile uzbece au adăugat că „pun în aplicare măsurile necesare pentru a stabili cauzele acestui incident” în „colaborare cu partea afgană”.

În luna aprilie, filiala afgană a grupării Stat Islamic a susţinut că a efectuat un atac cu rachetă împotriva Uzbekistanului, informaţie pe care autorităţile uzbece au negat-o.

Belarus se alătură oficial lui Putin în războiul din Ucraina: „Vom rămâne alături de Rusia Frăţească”

Uzbekistan, cea mai populată ţară din Asia Centrală, cu o populaţie de 35 de milioane de locuitori, are peste 140 de kilometri de graniţă comună cu Afganistanul.

Guvernul din Uzbekistan a stabilit legături cu autorităţile talibane de la Kabul fără a le recunoaşte însă oficial.

 

Uzbekistan: 18 morţi şi 243 de răniţi în urma manifestaţiilor din provincia autonomă Karakalpakstan

Optsprezece persoane au fost ucise şi alte 243 au fost rănite în timpul manifestaţiilor din provincia autonomă uzbecă Karakalpakstan, care au izbucnit săptămâna trecută din cauza planurilor de reducere a autonomiei sale, au declarat, luni, autorităţile uzbece, relatează Reuters.

Forţele de securitate au reţinut 516 persoane în timp ce dispersau protestatarii vinerea trecută, dar în prezent mulţi dintre cei reţinuţi au fost eliberaţi, a anunţat biroul de presă al Gărzii Naţionale într-un briefing.

Preşedintele Shavkat Mirziyoyev a renunţat, sâmbătă, la planurile de modificare a articolelor constituţiei referitoare la autonomia provinciei Karakalpakstan şi dreptul acesteia de a se separa.

De asemenea, el a declarat stare de urgenţă pentru o lună în provincia de nord-vest. Potrivit informaţiilor oficiale, protestatarii au mărşăluit prin capitala provinciei Nukus vinerea trecută şi apoi au încercat să preia controlul asupra clădirilor administraţiei locale.