Este zahărul mai nociv decât grăsimile?

Atunci când vine vorba de alimentele bogate în calorii, grăsimile au fost mereu privite ca ingrediente nesănătoase. Este însă posibil ca zahărul să fie mai nociv decât grăsimile?

17 iun. 2016, 13:13
Este zahărul mai nociv decât grăsimile?

Ce produse conțin cel mai mult zahăr

Chiar dacă tu nu ești o mare fană a dulciurilor și consideri că nu mănânci mult zahăr, acesta se ascunde în produse pe care le consumi zilnic, fără să fie neapărat dulci. Cea mai mare cantitate de zahăr se află de obicei în sucurile carbogazoase. Cei care le preferă sunt copiii, care le consumă în loc de apă. Problema este că aceste băuturi nu hidratează, ci, dimpotrivă, deshidratează și provoacă o nevoie de a bea mai mult, deoarece cresc senzația de sete. Se estimează că 500 de calorii din cele zilnice consumate provin doar din sucurile carbogazoase. Alte alimente preferate de copii și care conțin mult zahăr sunt fursecurile, prăjiturile, mâncărurile semipreparate și cerealele de la micul dejun.

Care sunt riscurile excesului de zahăr

580 de calorii se traduc în ¾ de cană de zahăr, o cantitate imensă pentru copii. Pe lângă faptul că sunt predispuși la obezitate infantilă, consumul în exces de zahăr scade rata metabolismului. În plus, conform unui studiu, zahărul este asociat cu scăderea concentrației de proteină C reactivă, creșterea circulației taliei și scăderea colesterolului bun, HDL-ul, ceea ce prezintă un risc crescut de apariție a bolilor de inimă.
Ce să faci ca să scazi consumul de zahăr

Dacă îți plac băuturile carbogazoase, dar vrei să renunți la zahăr, atunci evită să le bei foarte reci, deoarece nu vei mai simți că sunt dulci. Încearcă să le bei la temperatura camerei și îți va fi greu să termini paharul. Optează pentru ciocolata neagră, pâinea integrală și fructe proaspete în locul dulciurilor clasice.

O serie de îndulcitori naturali capătă o tot mai mare popularitate. Iată cum îndulceşti fără zahăr!