Etapele fasting-ului: la ce să te aștepti pe termen scurt şi lung

Postul este o practică care datează de mii de ani și este încă un element de bază în multe religii și culturi. Mai recent, variații ale postului cum ar fi postul intermitent, postul cu ritm circadian și hrănirea limitată în timp au fost studiate pentru efectele lor potențiale asupra sănătății, unele cercetări indicând că postul te poate ajuta chiar să trăiești mai mult, să previi bolile cronice și să accelerezi greutatea, pierderea și arderea grăsimilor.

20 mart. 2023, 16:00
Etapele fasting-ului: la ce să te aștepti pe termen scurt şi lung

În acest articol, vom arunca o privire în profunzime asupra științei din spatele fiecărei etape a fasting-ului, împreună cu câteva sfaturi susținute de experți despre ce trebuie făcut pentru a maximiza fiecare etapă.

Cele patru etape ale fasting-ului.
Schimbările fizice prin care trece corpul tău în timpul unui post pot fi împărțite în patru etape:

  • Etapa 1: Starea alimentată (0-3 ore)
  • Etapa 2: Starea de post timpurie (3-18 ore)
  • Etapa 3: Starea de post (18-48 ore)
  • Etapa 4: Starea de post pe termen lung (48+ ore)

În primele 18 ore după masă, corpul tau trece prin două dintre aceste etape, inclusiv starea de hrănit și starea de post timpuriu.

Cele mai populare forme de alimentație cu restricție de timp (TRE), cum ar fi posturile 16:8 sau 18:6, se fac și ele între aceste două etape2 ale postului.

Stare alimentată (0-3 ore)
Starea de hrănire este prima etapă a postului, care are loc în primele trei până la patru ore după ce mănânci.

În această perioadă, nivelul glicemiei crește pe măsură ce corpul digeră și absoarbe masa. Acest lucru duce la o creștere a secreției de insulină, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge pentru a oferi celulelor din organism un flux constant de energie.

Fasting-ul „18:6″: argumente pro, contra. Program de alimentație și sfaturi de la experți

Există o schimbare a nivelurilor altor câțiva hormoni și în acest punct. De exemplu, gerlina un hormon care te face să simți foame, tinde să scadă la una sau două ore după ce ai mâncat. Pe de altă parte, nivelurile de leptine cresc în timpul hrănirii, făcându-te să te simți plin.

Deși totul poate părea complex și complicat, este de fapt un proces simplu care are loc în fiecare zi după ce mănânc. Practic, toate aceste scăderi și creșteri ale nivelului hormonal sunt responsabile pentru alimentarea corpului și pentru a menține să te simți plin între mese.

Stare de post precoce (3-18 ore)
La aproximativ trei ore după masă, corpul tău trece la starea de post timpuriu, care durează până la aproximativ 18 ore după începerea postului.

În această etapă, pancreasul începe să secrete cantități mai mari de un hormon numit glucagon, care ajută la prevenirea scăderii prea joase a nivelului de zahăr din sânge. În plus, nivelurile de insulină scad și organismul începe să folosească glicogenul – o formă de glucoză care este stocată în ficat – ca sursă alternativă de energie.

Dacă ai observat vreodată că greutatea aparent se topește imediat după o zi de post, glicogenul ar putea fi în spatele ei. Fiecare gram de glicogen este conectat la 3 grame de apă, ceea ce înseamnă că acele depozite de glicogen sunt adesea vinovate pentru greutatea retinerii apei.

Odată ce rezervele de glicogen sunt epuizate spre sfârșitul acestei etape, corpul tău începe să caute alte surse de combustibil și poate chiar să înceapă să descompună proteinele și grăsimile.

Rețete mănăstirești. Cele mai gustoase mâncăruri de post preparate de cei mai iscusiți călugări
Acest proces este facilitat de o mulțime de hormoni, inclusiv glucagon, epinefrină, hormon de creștere și cortizol, toți crescând în timpul postului. De asemenea, este parțial responsabil pentru beneficiile postului de ardere a grăsimilor.

După aproximativ 18 ore, corpul tău intră în starea de post, urmată de starea de post pe termen lung (numită și starea de foame). Acest lucru este mai frecvent în cazul posturilor mai lungi, inclusiv posturile cu zile alternative sau posturile periodice, dintre care unele pot dura până la 48 de ore.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.