Etnicii maghiari vor dispărea din ţările învecinate în absenţa autonomiei

Remarca îi aparţine unui parlamentar din Fidesz. Afirmaţia a fost făcută miercuri, în contextul unei sesiuni pentru  înfiinţarea unei subcomisii parlamentare pentru autonomie în cadrul Executivului de la Budapesta.

RomaniaTV.net
09 mai 2012, 09:58
Etnicii maghiari vor dispărea din ţările învecinate în absenţa autonomiei

De la Tratatul de Pace de la Trianon, încheiat după Primul Război Mondial, etnicii magiari s-au confruntat cu încercarea de asimilare în ţările vecine, a declarat Gyorgy Csoti după sesiunea de înfiinţare a unei subcomisii parlamentare pentru autonomie, informează Mediafax.

Iluzia că integrarea euro-atlantică va rezolva această problemă s-a evaporat: numărul etnicilor maghiari din ţările vecine a scăzut cu aproape 300.000 din 1991. Numai în Transilvania numărul lor a scăzut cu 190.000, a declarat Csoti.

Preşedintele comisiei, Katalin Szili, parlamentar independent, a declarat la rândul său că subcomisia va evalua diferite modele de autonomie, inclusiv din Europa. „O naţiune acţionează corect dacă susţine toate eforturile de autonomie ale etnicilor săi”, a afirmat Szili.

Ca parte a Comisiei Naţionale pentru Coeziune, subcomisia va invita toate organizaţiile implicate în aspiraţiile de autonomie pentru consultări, a mai precizat Szili.