Eugen Iancu, tatăl unui tânăr mort în incendiul de la Colectiv, rupe tăcerea la opt ani de la tragedie: „România, un stat fără justiţie”

Au trecut opt ani de la tragedia din Colectiv, care a îndoliat o țară întreagă. 65 de tineri nevinovați au murit în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity.

31 oct. 2023, 08:40
Eugen Iancu, tatăl unui tânăr mort în incendiul de la Colectiv, rupe tăcerea la opt ani de la tragedie: „România, un stat fără justiţie”

Nici acum, după opt ani de la tragedie, familiile victimelor nu și-au găsit liniștea. Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, care a murit la trei săptămâni de la incendiul din Colectiv, în spitalul Sf. Ioan din Bucureşti, a transmis un mesaj extrem de emoționant. Fiul său s-a stins din viață din cauza infecțiilor nosocomiale.

Citește și Sindicatul Europol postează imaginea unui pompier rănit: „Nu s-a învăţat nimic de la Colectiv”

„Știe cineva pe unde ne sunt procurorii? Știe cineva dacă în România există justiție? Nu mă refer la justiția dominată de interese ci la justiția aia care conform DEX ar trebui să fie:

– activitatea fundamentală a statului, care constă în soluționarea litigiilor

– principiu moral având ca esență conformitatea cu adevărul

– caracter just

– putere de a face dreptate fiecăruia, de a răsplăti sau de a pedepsi

Colectiv 8 ani. România, un stat fără justiție”, a scris Eugen Iancu pe pagina sa de Facebook.

Primele condamnări în dosarul Colectiv

Primele condamnări definitive în dosarul Colectiv au venit în mai 2022, la aproape șapte ani de la tragedie. Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare, în timp ce patronii clubului au primit 11, 8, respectiv 6 ani de închisoare. Pirotehnistul a fost condamnat la 6 ani și 10 luni de închisoare și cei doi pompieri de la ISU București 8 ani și 8 luni.

Citește și Explozii la o staţie GPL din Crevedia – Supravieţuitoare din Colectiv: Daţi-le marilor arşi şansa pe care ne-aţi refuzat-o. Nu îi lăsaţi şi pe ei să moară

Cei condamnați au fost obligați să plătească victimelor și familiilor daune morale și materiale de peste 50 de milioane de euro. Singurul care a scăpat de plata daunelor, dar și de închisoare, după doar un an și o lună de stat în spatele gratiilor, a fost primarul Cristian Popescu Piedone. A fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală.