Eugen Nicolicea, ales preşedinte al Comisiei Nana

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a fost ales, luni, în unanimitate, preşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi.

RomaniaTV.net
16 dec. 2013, 16:28
Eugen Nicolicea, ales preşedinte al Comisiei Nana

Parlamentarii l-au votat doar pe preşedintele Comisiei de anchetă, cei doi vicepreşedinţi şi secretarul urmând a fi desemnaţi la următoarea şedinţă.

Membrii comisiei au primit în prima şedinţă de lucru, un draft de regulament, până la următoarea şedinţă urmând a se veni cu propuneri privind acest document.

Eugen Nicolicea a declarat că, potrivit Regulamentului Camerelor, PDL are repartizat un post de vicepreşedinte în cadrul Biroului Comisiei, care cuprinde preşedinte, doi vicepreşedinţi şi un secretar.

În condiţiile în care PDL a anunţat că nu va participa la şedinţele Comisiei Nana, s-a stabilit să se aştepte o nominalizare din partea democrat-liberalilor.

„Dacă până data viitoare, PDL nu va ocupa această funcţie de vicepreşedinte, ea va fi repartizată altor grupuri din cadrul comisiei”, a spus Nicolicea.

Comisia de anchetă a celor două Camere se numeşte „Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi„, potrivit draftului de regulament.

Obiectivele comisiei de anchetă sunt verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990 – 2013, pe raza comunei Nana, verificarea situaţiei subvenţiilor încasate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în perioada verificată, în zona supusă anchetei, verificarea statutului juridic şi a raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona Nana, verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole şi verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona Nana, în perioada 1990-2013.

Comisia de anchetă poate invita pentru audiere şi explicaţii orice persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă ori o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în domeniul care formează obiectul activităţii comisiei de anchetă.

Regulamentul mai prevede că împiedicarea în orice fel a activităţii comisiei de anchetă în îndeplinirea atribuţiilor sale se sancţionează potrivit legii penale.

În plus, la cererea comisiei, orice persoană care cunoaşte fapte sau împrejurări în legătură cu situaţiile semnalate este obligată să le aducă la cunoştinţă sau să le înfăţişeze, iar instituţiile sau autorităţile cu atribuţii referitoare la faptele înfăţişate sunt obligate să răspundă la solicitările comsiiei de anchetă, în termenul stabilit.

În cazul în care este necesară prezenţa unor experţi pentru lămurirea unor fapte sau împrejurări în vederea aflării adevărului, Comisia de anchetă dispune efectuarea de expertize.

În activitatea sa, Comisia va putea utilize specialişti fără drept de vot, desemnaţi de grupurile parlamentare.

Constatările, conzluziile şi propunerile comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile reunite ale Parlamentului în termen de 60 de zile de la înfiinţarea comisiei, votul final urmând a fi dat într-un plen reunite al celor două Camere ale Parlamentului.

Parlamentul a votat, săptămâna trecută, constituirea Comisiei Călăraşi, din care fac parte 13 deputaţi şi senatori PSD, PNL, PC, PPDD şi UDMR. PDL nu a desemnat niciun membru în cadrul Comisiei.

Din Comisie fac parte: de la PSD – Gabriela Firea, Eugen Nicolicea, Ioan Adam, Nicolae Şerban, Mihai Vifor, Adrian Solomon, de la PNL – Mircea Dobra, Iulian Dumitrescu, Costel Alexe, Ioan Cupşa, de la PC – Vicenţiu Mircea Irimie, de la UDMR- Tanczos Barna, de la PPDD – Teiu Păunescu.

Liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, a declarat că PDL nu va desemna reprezentanţi în această comisie.