Eugen Teodorovici, iniţiatorul legii de supraimpozitare a pensiilor, anunţ ŞOC: „Va cădea la Curtea Constituţională”

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe şi iniţiatorul legii adoptate miercuri de Parlament, prin care se vor supraimpozita aşa-zisele pensii speciale, afirmă că legea va cădea la Curtea Constituţională, din cauza modificărilor operate în Camera Deputaţilor.

RomaniaTV.net
17 iun. 2020, 18:10
Eugen Teodorovici, iniţiatorul legii de supraimpozitare a pensiilor, anunţ ŞOC: „Va cădea la Curtea Constituţională”

Vor impozita cu 85% pensiile, spun ei, speciale. Este o palmă dată peste obrazul pensionarilor din România. De ce spun asta? Am spus-o public de foarte multe ori, le-am spus-o şi colegilor mei din partid: orice trecere peste 50% se va considera confiscare de venituri și va cădea la Curtea Constituțională.

S-a dovedit asta în primăvară, o să fie și acest lucru făcut în același mod pentru că, pe de-o parte, trebuie să impozitezi toate veniturile, nu te poți referi doar la pensii. Adică dividende, chirii și așa mai departe, tot ce este venit trebuie să îl impozitezi în același fel.

În al doilea rând, nu te poți referi la pensiile speciale pentru că iar este un motiv pentru Curtea Constituțională să declare legea neconstituţională. Iar în al treilea rând, este acest plafon foarte sus, peste 50%, care se consideră confiscare de venituri și pentru aceasta Curtea Constituțională are trei motive pentru care să respingă legea ca fiind neconstituţională. Deci, practic, este o bătaie de joc la adresa pensionarilor din partea tuturor celor care au votat astăzi în Camera Deputaților„, afirmă Teodorovici într-un interviu pentru site-ul luba.ro.

Citeşte şi: Măsurile de relaxare economică vor fi PRELUNGITE. Ce se întâmplă cu popririle şi executările silite

Spre deosebire de varianta adoptată de Camera Deputaţilor, Teodorovici afirmă că proiectul său avea si avizul Ministerului Justitiei. „Eu mergeam pe o chestiune de taxare, deci practic nu este impozitare, este taxare a unor vârfuri din zona de pensii. Tot ceea ce depăşea 7.000 lei i se aplica o taxă de 30%, iar ceea ce depăşea 10.000 de lei i se aplica un procent de 50%„, a mai explicat fostul ministru.

Ministrul Finanţelor: „80% din venituri se duc la salarii, pensii, ajutoare sociale, alocaţii

O parte dintre măsurile de înlesnire economică luate în timpul pandemiei pentru a veni în ajutorul companiilor, dar și a persoanelor fizice și care urmau să expire la sfârșitul lunii iunie vor fi prelungite până la 25 octombrie, a anunțat, joi seara, la Digi24, ministrul finanţelor, Florin Cîţu. Decizia va fi adoptată joi seara, în ședința de guvern.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat joi seară, la Digi24, întrebat despre creșterea alocațiilor și a pensiilor: „In anii viitori trebuie sa reducem deficitul. Nu putem sa mergem cu el la infinit. Ce spuneti sunt niste costuri permanente. Cam 80% din venituri (incasarile la bugetul de stat) se duc la salarii, pensii, ajutorare sociale, alocatii. Guvernul liberal va face o schimbare de paradigmă: cresterea sumei care se duce la investitii”. 

Potrivit legii, Guvernul ar trebui să dubleze alocațiile și de la 1 septembrie să mărească punctul de pensie cu 40%.

Am să prelungesc câteva dintre măsurile pe care le aveam până la 25 iunie. În ceea ce priveşte popririle, executările silite pentru companii, persoane fizice, vom merge cu ele până în 25 octombrie şi, în acelaşi timp, şi cu impozitul specific pentru a ajuta şi industria HoReCa. Acestea sunt lucruri pe care le vom prelungi până la 25 octombrie„, a declarat Florin Cîțu.