Eugen Tomac, PMP: Dacă va exista un vot de conştiinţă, sunt şanse mari să trimitem acest Guvern acasă

Deputatul Eugen Tomac, liderul PMP, susţine că există parlamentari din grupul minorităţilor naţionale care vor vota săptămâna viitoare în favoarea moţiunii de cenzură.

RomaniaTV.net
14 dec. 2018, 17:12
Eugen Tomac, PMP: Dacă va exista un vot de conştiinţă, sunt şanse mari să trimitem acest Guvern acasă

„Am discutat cu politicieni care susţin coaliţia de guvernare, că există oameni care vor vota moţiunea de cenzură, deşi nu fac parte nici din PSD, nici din ALDE. Sunt oameni care fac parte din grupul minorităţilor naţionale care au spus că la moţiunea de cenzură vor vota şi vor susţine acest demers, pentru că nu se simt reprezentaţi de un Guvern care îl ţine pe post de sfătuitor pe Vâlcov care jigneşte într-un mod inadmisibil minorităţile naţionale din România. Săptămâna viitoare, după ce va fi prezentată în plen moţiunea, trebuie să facem un efort comun cu toţii să încercăm să convingem cât mai mulţi parlamentari, pentru că afirm, cu toată tăria, că devine un act de patriotism votarea acestei moţiuni. Acest Guvern nu ne poate aduce lucruri bune în timpul preşedinţiei Consiliului UE. Chiar dacă am învesti un nou Guvern pe 31 decembrie 2018 sunt convins că acesta va fi mult mai pregătit şi competent decât actualul Cabinet. Au existat state care au deţinut preşedinţia Consiliului UE şi au avut alegeri anticipate în timpul preşedinţiei. Deci, nu ar trebui să intrăm într-o panică foarte mare şi sper ca săptămâna viitoare să reuşim să convingem aceşti parlamentari să susţină acest demers important al Opoziţiei”, a afirmat Eugen Tomac vineri la Parlament.

El consideră că nici UDMR „nu şi-a spus ultimul cuvânt în ceea ce priveşte moţiunea de cenzură”.

„Am avut o discuţie cu domnul Kelemen care a spus că aşteaptă din partea iniţiatorilor moţiunii un program de guvernare şi un nume de premier pentru ca ulterior grupul lor să decidă cum va vota. Tocmai de aceea cred că zilele următoare sunt extrem de importante şi ne vom implica cu toţii în discuţiile pe care o să le avem şi cu ceilalţi parlamentari. PSD – ALDE are 244 de parlamentari, iar pentru a reuşi moţiunea de cenzură avem nevoie de 233 de voturi”, a adăugat Tomac.

Acesta a amintit că PMP a cerut Opoziţiei să depună o moţiune de cenzură încă de la începutul actualei sesiuni parlamentare.

„Se împlinesc 100 de zile din prima zi a sesiunii parlamentare din această toamnă când am anunţat că este momentul prielnic pentru a depune o moţiune de cenzură. Consideram că Opoziţia, după evenimentele din 10 august, trebuia să depună o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă care a reprimat populaţia. De asemenea, a mai existat un moment prielnic (n.r. – pentru depunerea unei moţiuni de cenzură) acum o lună, când coaliţia de guvernare era în tensiune. Cred că cele două momente au fost extrem de importante şi le-am ratat. Însă acum, când am depus această moţiune de cenzură, toate cele trei partide de opoziţie trebuie să tratăm acest act cu maximă seriozitate. (…) Eu sunt convins că, dacă va exista un vot de conştiinţă pe 20 decembrie, atunci când se va vota moţiunea, avem şanse mari să trimitem acest Guvern incompetent acasă”, a mai spus Tomac.

Moţiunea de cenzură intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, iniţiată de PNL, USR şi PMP, a fost depusă, vineri, la Parlament. Documentul este semnat de 163 de parlamentari. Moţiunea va fi citită luni în plenul Parlamentului şi va fi dezbătută şi votată în şedinţa de joi, au decis Birourile permanente reunite ale celor două Camere.

Citeşte şi: Opoziţia a depus moţiunea de cenzură „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”. Votul se va da joi