Eugen Tomac, scrisoare către premierul Dăncilă: Opriţi posibila fraudare a voturilor

Liderul PMP, Eugen Tomac, a transmis, marţi, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă în care îi solicită măsuri concrete pentru a opri posibila fraudare a voturilor românilor care deţin şi cetăţenie maghiară, estimând că există peste 500.000 de astfel de persoane. 

RomaniaTV.net
30 apr. 2019, 10:27
Eugen Tomac, scrisoare către premierul Dăncilă: Opriţi posibila fraudare a voturilor

Potrivit lui Tomac, luându-se în considerare prezenţa scăzută de obicei la alegerile europarlamentare, „această formă de fraudă electorală poate fi de natură să influenţeze decisiv rezultatul alegerilor”.

Eugen Tomac a adresat, marţi, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă în care face referire la peste 500.000 de persoane care deţin cetăţenie română şi maghiară.

„Îmbunătăţirea sistemului de monitorizare a votului a contribuit considerabil la creşterea încrederii în procesul electoral. Informatizarea procedurii de votare prin scanarea CNP-urilor de pe cărţile de identitate reprezintă un pas important înainte, care poate risipi îndoielile privind posibile fraude electorale. Sistemul astfel gândit nu ţine însă cont de existenţa a peste 500.000 de cetăţeni care au dublă cetăţenie: româno – maghiară. Începând cu anul 2010, Ungaria a dus o politică de încurajare a etnicilor maghiari de a obţine a doua cetăţenie, tocmai pentru a folosi o portiţă legislativă în scop electoral. La alegerile parlamentare din 8 aprilie 2018, sute de autocare au tranzitat graniţa, transportând cetăţeni români pentru a vota în Ungaria, majoritar, în favoarea FIDESZ şi a Premierului ungar, Viktor Orban”, arată Tomac în debutul scrisorii.

Acesta solicită măsuri concrete la alegerile europarlamentare pentru împiedicarea unei eventuale fraude electorale.

„Vă cer public să luaţi măsurile care se impun pentru a evita riscul votului multiplu după următorul model: cetăţean român etnic maghiar votează la secţia la care este arondat, iar apoi merge la consulat sau chiar este transportat în ţara vecină pentru a da un vot care contează şi la europarlamentarele din Ungaria. Trebuie luate măsuri clare, pentru că nu există un sistem informatic comun România – Ungaria care să semnaleze automat un eventual vot multiplu. De notat faptul că, în România, s-ar vota pe baza cărţii de identitate, pe când, în Ungaria, s-ar vota pe baza paşaportului. Luând în considerare faptul că istoria ne-a arătat că prezenţa la alegerile europarlamentare este relativ scăzută prin comparaţie cu alte scrutinuri, această formă de fraudă electorală poate fi de natură să influenţeze decisiv rezultatul alegerilor din ambele ţări”, a mai scris Tomac în scrisoare.

Potrivit acestuia, „este important ca oamenii să fie informaţi că acest tip de vot multiplu se pedepseşte conform rigorilor legii româneşti, chiar dacă el este manifestat în două ţări distincte”.

„În felul acesta, se va îndeplini şi rolul de prevenire, pe lângă cel de control. Stimată doamnă premier, simplul fapt că partidul pe care îl reprezentaţi se află într-o alianţă cu UDMR, partid asumat ca fiind satelitul FIDESZ în România chiar prin declaraţiile preşedintelui său, Kelemen Hunor, nu înseamnă că nu trebuie să vegheaţi la derularea corectă a procesului electoral. Mai ales că România exercită în acest moment Preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Permiţând acest soi de vot multiplu slăbim democraţia şi arătăm lumii că Guvernul PSD – ALDE nu împărtăşeşte valorile democratice ale Uniunii Europene”, a mai scris Tomac.