Eugen Tomac: Va fi un simulacru de dezbatere, luni, la audierea miniştrilor

Liderul grupului PMP din Camera Deputaţilor, Eugen Tomac, a criticat vineri decizia Birourilor permanente reunite privind timpul de audiere în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi în Cabinetul Dăncilă, susţinând că astfel va fi un "simulacru de dezbatere".

RomaniaTV.net
26 ian. 2018, 15:00
Eugen Tomac: Va fi un simulacru de dezbatere, luni, la audierea miniştrilor

„Dacă pe miniştri propuşi CEx-ul i-a albit şi îi prezintă drept mari competenţi pentru a conduce ministere importante, în Parlament majoritatea parlamentară a luat o decizie aberantă pentru a ascunde incompetenţa unor viitori membri ai Guvernului – timpii pentru dezbateri în comisii au ajuns să fie de maxim 30 de minute. Eu îmi aduc aminte că la învestirea Guvernului Tudose miniştrii pe care i-am avut în comisie au vorbit câte 35 – 40 de minute. Practic, este un simulacru de dezbatere ceea ce se va întâmpla luni la audierea membrilor Guvernului”, a spus Tomac, la Parlament.

El a arătat că în semn de protest faţă de această decizie a părăsit şedinţa de vineri a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

„Nu pot convieţui într-o instituţie unde pur şi simplu normele minime democratice sunt călcate în picioare. Nu poţi să vii după un an de guvernare PSD să oferi 30 de minute unor miniştri care sunt în funcţie şi la ora actuală unor viitori miniştri să îşi prezinte priorităţile sau neîmplinirile până la ora actuală. Este o sfidare neruşinată la adresa tuturor cetăţenilor, nu numai la adresa Opoziţiei. (…) În cele 30 de minute sunt convins că se va întâmpla ceea ce am avut parte în audierile guvernelor Tudose şi Grindeanu când pur şi simplu ni s-a pus pumnul în gură. Se merge pe aceeaşi linie pentru a acoperi incompetenţa. Vor veni miniştri care vor spune câteva lucruri prezentate, probabil, de dl Vâlcov în şedinţa de la partid şi nu vom avea timp pentru întrebări şi răspunsuri”, a adăugat Tomac.

La rândul său, Ionuţ Moşteanu, secretar în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor din partea USR, a criticat faptul că documentele care au fost discutate în conducerea Parlamentului au fost distribuite cu 20 de minute înainte de începerea şedinţei.

„Avem un al treilea Guvern Dragnea. Acum se pare că şi-a găsit varianta perfectă în conducerea Guvernului şi foarte probabil în următoarele două luni vom vedea o ofensivă asupra justiţiei, de data aceasta având omul care să îl asculte acolo”, a susţinut Moşteanu.