Euroconstruct Trading a făcut plângere penală împotriva BRD. Banca i-ar fi scos banii din cont şi i-ar fi dat firmei Tehnologica Radion

Firma Euroconstruct Trading 98, controlată de omul de afaceri Dan Besciu, unul dintre celebrii "regi ai asfaltului", a făcut plângere penală împotriva BRD. Firma de construcţii acuză banca pentru faptul că ar fi fost prejuciată cu 3,2 milioane de lei, bani care i-ar fi fost scoşi din cont şi daţi altui constructor, firma Tehnologica Radion, în mod fraudulos. Cele două firme au fost asociate în consorţiul care a construit şoseaua Buzeşti-Berzei din Bucureşti.

RomaniaTV.net
05 dec. 2017, 19:13
Euroconstruct Trading a făcut plângere penală împotriva BRD. Banca i-ar fi scos banii din cont şi i-ar fi dat firmei Tehnologica Radion

Euroconstruct Trading 98 a înaintat o plângere penală, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva BRD, pe care o acuză de delapidare şi care i-ar fi adus prejudicii de 3,2 milioane de lei, potrivit documentului intrat în posesia ECONOMICA.NET.

Cum s-a ajuns aici

Primăria Capitalei a atribuit în 2017, în urma unei licitaţii, lucrările la străpungerea Buzeşti-Berzei-Uranus, unui consorţiu de patru firme: Tehnologica Radion, Euroconstruct, Societatea de Construcţii în Trannsporturi Bucureşti SA şi Via Proiect SRL. Primele două firme aveau, fiecare, câte o cotă de participare de câte 45%, iar liderul asocierii a fost Tehnologica Radion, firmă deţinută de omul de afaceri Theodor Berna, care a intrat ulterior în insolvenţă.

Aceasta din urmă reprezenta consorţiul în relaţia cu Primăria, şi, tot în contul său, deschis la BRD, urmau să se facă plăţile pentru lucrări.

Consorţiul a trebuit să constituie o garanţie de bună execuţie, de 10% din valoarea contractului. Potrivit plângerii penale, garanţia a fost constituită treptat, pe durata executării lucrărilor. La fiecare factură emisă, Primăria reţinea procentul din garanţie şi depunea banii într-un cont de garanţie deschis la BRD.

Contul a fost deschis pe numele firmei Tehnologica Radion, şi, conform documentului, „virarea către asociaţi a sumelor constituite drept garanţie de Primăria Municipiului Bucureşti se putea realiza numai în baza a două semnături conjuncte, una aparţinând reprezenzantului Tehnologica Radion SRL, Berna Theodor, şi cealaltă reprezentantului SC Euro Construct Trading 98 SRL, Besciu, Dan”.

Constructorii, conduşi de Berna, urmau să ia înapoi banii de garanţie în două etape: 70% la terminarea lucrărilor şi 30% după expirarea perioadei de garanţie de cinci ani, doar după ce Primăria notifica băncii acest lucru. Ulterior, fiecare membru al asocierii urma să primească banii după ce semnau Berna şi Besciu.

Banii pe care trebuia să-i ia Besciu ar fi ajuns la Berna

Besciu arată în plângerea penală că BRD a transfera de fapt toţi banii de garanţie din cont în contul firmei lui Berna, în baza unor notificări de la Primărie care ar putea să fi fost falsificate.

„În pofida dispoziţiilor contractuale mai sus menţionate şi a împrejurării că operarea de transferuri din contul de garanţie se putea realiza numai în baza ambelor semnături ale numiţilor Berna Theodor şi Besciu Dan, BRD-Sucursala Militari a autorizat în perioada contractuală virarea din contul de garanţie (…) în contul (…) aparţinând Tehnologica Radion SRL a întregii sume constituite drept garanţie de bună execuţie, în lipsa semnăturilor conjuncte şi în baza unor notificări ale Primăriei Municipiului Bucureşti asupra cărora există indicii temeinice că sunt dalsificate”, scrie în plângerea penală.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET