Europa, continentul în care libertatea presei a regresat cel mai mult în ultimii zece ani

Europa este continentul unde libertatea presei a regresat cel mai mult în ultimii zece ani - este concluzia unui raport al organizației Freedom House, în care România este inclusă printre țările cu presă 'parțial liberă'.
Iulian Tudor
27 apr. 2016, 14:40
Europa, continentul în care libertatea presei a regresat cel mai mult în ultimii zece ani

Dintre statele Uniunii Europene, ‘parțial liberă’ mai este considerată și presa din Ungaria, Bulgaria, Italia, Grecia și Croația. În toate celelalte state ale blocului comunitar, Freedom House estimează că presa este ‘liberă’, scrie Agerpres.

Pe ansamblul continentului european (incluzând și statele CSI), singurele țări unde conform criteriilor acestui ONG presa nu este liberă sunt: Rusia, Belarus, Turcia, Macedonia, Armenia și Azerbaidjan. Printre țările cu presă ‘parțial liberă’ se regăsesc de asemenea Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bosnia, Albania și Muntenegru.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, Freedom House a acordat fiecărei țări un punctaj pe o scară de la 0 (scorul cel mai bun) la 100 (scorul cel mai slab), luând în calcul 23 de criterii împărțite în trei categorii reprezentate de mediul politic, legislativ și economic.

De exemplu, referindu-se la Turcia, în opinia Freedom House guvernul de la Ankara ‘profită’ de amenințările teroriste pentru a îngrădi libertatea presei, iar prin invocarea legislației antiteroriste sunt arestați ziariștii care critică regimul politic, sunt cenzurate publicațiile online și sunt expulzați unii jurnaliști străini.

În Serbia, numeroși jurnaliști au fost agresați fizic, fapt care a amplificat autocenzura, în timp ce în Macedonia și Bosnia au existat atacuri și amenințări cu moartea la adresa jurnaliștilor, mai ales a celor care investighează corupția clasei politice, notează Freedom House.

Acest ONG evidențiază și sporirea controlului guvernamental asupra presei în Polonia, după ce noul executiv conservator a emis o lege despre care se consideră că ar oferi pârghii de control guvernamental direct asupra radioului și televiziunii publice. Totuși, Polonia este inclusă de Freedom House în rândul țărilor cu presă liberă.

În aceeași categorie sunt menționate și Franța, Spania și Marea Britanie, deși ONG-ul amintește că în toate aceste trei țări au fost propuse anul trecut legi care, invocând riscurile teroriste și securitatea publică, restrâng libertatea presei, iar în primele două țări aceste acte normative au fost deja adoptate, în timp ce în Marea Britanie încă se poartă dezbateri. Pe de altă parte, atacul asupra publicației satirice Charlie Hebdo a adus Franța pe locul doi în lume în funcție de numărul ziariștilor asasinați, după Siria, opt jurnaliști fiind uciși în acel atac.

De asemenea, valul de refugiați a condus la unele limitări ale libertății presei, mai estimează Freedom House, care dă în acest sens exemplul Ungariei, menționând că cel puțin șapte ziariști străini au fost agresați în timp ce încercau să relateze de la fața locului despre confruntările dintre migranți și forțele de ordine.

Citeşte şi Reporteri fără frontiere: Starea presei s-a înrăutăţit în lume în 2015, faţă de 2014

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Regulă pentru cei care stau la casă. Devine obligatoriu dacă ai aceste plante în curte
Playtech.ro
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă în următorii ani
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Se anulează obligația de plată pentru șoferi: Trebuie eliminate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve