Europa de Est, în prag de recensiune în contextul unui embargo asupra petrolului şi gazelor din Rusia după invadarea Ucrainei

Vienna Institute of International Economic Studies estimează în raportul său de primăvară că un embargo asupra petrolului şi gazelor din Rusia ar împinge cea mai mare parte a Europei de Est într-o nouă recesiune chiar după ce regiunea s-a recuperat rapid de pe urma impactului pandemiei, potrivit Financial Times.

28 apr. 2022, 18:42
Europa de Est, în prag de recensiune în contextul unui embargo asupra petrolului şi gazelor din Rusia după invadarea Ucrainei

Chiar dacă premierul Viktor Orban este printre cei mai fermi opozanţi ai sancţiunilor impuse Rusiei în contextul invaziei în Ucraina, economia Ungariei este vulnerabilă şi se va contracta probabil mai puternic decât cea al altor ţărilor vecine în cazul impunerii unei embargo asupra petrolului şi gazelor din Rusia, scrie Ziarul Financiar. 

O altă ţară care ar urma să fie afectată puternic este Serbia. De altfel, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a respins orice sancţiuni împotriva Rusiei, spunând că trebuie să evite pene de curent.

Citeşte şi: Pravda: „Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea”

Ţara cu cea mai redusă expunere este Slovenia, a cărei economie este strâns legată de cele ale Germaniei, Austriei şi Italiei, deşi chiar şi aceasta ar consemna o încetinire a creştere în eventualitatea unui embargo, potrivit surse citate.

„Dacă va fi un embargo împotriva ener­giei din Rusia, rata inflaţiei va fi alcă­tuită din două cifre în aproape toate ţările”, a avertizat Vasili Astrov, economist în cadrul institutului.

Citeşte şi: Rusia și-a dublat veniturile din vânzarea de petrol și gaze către UE după ce a invadat Ucraina

De asemenea, invazia Rusiei va costa economia Ucrainei până la jumătate din PIB în acest an, potrivit proiecţiilor Vienna Institute for International Economic Studies.