Europa e sub avertizare de cod galben şi cod portocaliu. VEZI TĂRILE AFECTATE DE NINSORI ŞI VISCOL

Un număr semnificativ de ţări europene au emis alerte COD GALBEN şi PORTOCALIU de vreme severa. O mică porţiune din Slovenia este avertizată chiar cu COD ROŞU de vânt. În general, aceste coduri meteorologice vizează intensificări ale vântului, ninsori si temperaturi scăzute.

RomaniaTV.net
06 feb. 2012, 13:07

Prin urmare, datorită cuplajului dintre vasta arie de presiune atmosferică coborâta, de origine mediteraneana ce domină sudul şi sud-estul continentului european şi câmpul de presiune ridicată în restul Europei determină în special în zona Mării Negre şi a Peninsulei Balcanice intensificări susţinute ale vântului, ce vor fi asociate cu ninsori in jumătatea sudică a României, Bulgaria şi Serbia, în timp ce în restul ţărilor balcanice şi în Peninsula Italică vor fi precipitaţii mixte, favorizând depunerea de polei.

Pe spaţii restrânse cantităţile de apă vor fi mai însemnate, fapt ce a impus emiterea unor coduri galbene si portocalii pentru vânt şi ninsori, adică pentru viscol. În sudul Greciei şi în Italia se vor semnala şi descărcări electrice, un fenomene mai puţin obişnuit în acestă perioadă, fapt ce a dus la instituirea unui cod portocaliu în aceste ţări şi pentru acest fenomen. În zona ţărilor central – europene vor fi ninsori slabe, dar temperaturile vor fi din ce în ce mai scăzute, ceea ce face ca Franţa, Germania, Cehia şi o parte din Austria şi Croaţia să fie sub COD GALBEN sau PORTOCALIU de temperaturi scăzute. Partea bună este aceea că în aceste ţării vântul nu își face prea mult simţită prezenţa.