Europarlamentar român cere compensații din partea Austriei pentru România și Bulgaria, pentru neaderarea la Schengen

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat, joi, că a depus amendamente la rezoluția Parlamentului European care va fi votată în iunie, prin care solicită ca Austria să plătească miliarde de euro compensații financiare pentru blocarea intrării României în spațiul Schengen.

04 mai 2023, 16:55
Europarlamentar român cere compensații din partea Austriei pentru România și Bulgaria, pentru neaderarea la Schengen

„Cei care țin românii în afara Schengen trebuie să plătească! În iunie vom avea vot în Parlamentul European pentru rezoluția ce susține cauza României și Bulgariei, discriminate clar de votul Austriei și Olandei în Consiliul JAI din decembrie 2022.

Am insistat să avem această poziție oficială a Parlamentului European privind neprimirea țării noastre în Schengen pentru că este intolerabil ca unele state membre să fie «mai egale» decât altele. Trebuie să existe o responsabilitate a exercitării drepturilor în cadrul UE, inclusiv decizia de a vota împotriva României și Bulgariei. De aceea am depus o serie de amendamente prin care solicităm inclusiv compensații financiare celor care ne țin nejustificat la poarte Europei. Am solicitat în cuprinsul acestor amendament ca toate compensațiile financiare să fie calculate din iunie 2011, de când România a fost declarată pregătită conform criteriilor Schengen să adere la spațiul liber de circulație european”, a precizat Vlad Gheorghe într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Citește și: SONDAJ: Nici românii, nici moldovenii NU își doresc REunirea. Românii nu vor Moldova nici în NATO, nici să intre în război pentru ea / Câți o vor pe Maia Sandu președinte în locul lui Klaus Iohannis

„Austria vrea să se joace cu drepturile noastre pentru că are Nehammer campanie electorală, îl doare migrația pe Karner sau pur și simplu au avut o zi proastă? Foarte bine, dar în lumea adulților orice decizie are consecințe. Rezoluția pe care o vom vota în plenul Parlamentului European va menționa toate aceste consecințe, ca să ne asigurăm că la următorul vot pentru Schengen TOATE statele membre, inclusiv Austria vor lua decizii respectând Tratatele și implicit drepturile românilor”, mai susține europarlamentarul.

Acesta subliniază că România pierde enorm cât timp peste tot în Europa unită românii stau la cozi în aeroporturi, cât încă avem controale la frontieră, miliarde de euro anual.

„Nu ne așteptăm la guvernul PSD, PNL și UDMR să facă aceste calcule, că au dovedit că nu pot: în decembrie 2022 ministrul de interne Bode zicea că pierdem 25 de miliarde de euro anual, iar ministrul economiei Spătaru zicea că pierdem 10 miliarde de euro. Nu-i nicio problemă, până se hotărăște guvernul Ciucă-Ciolacu-Kelemen, le facem noi treaba aici la Bruxelles și la Strasbourg, cum am făcut și până acum”, încheie Vlad Gheorghe.

Citește și: Petre Daea face spectacol în ședința de Guvern: „În momentul în care zăngănesc armele oamenii se înțeleg mai greu”