Europenii îşi fac stocuri de alimente. Carmen Avram solicită intervenția rapidă a Parlamentului European: „Trebuie găsită o soluție, pentru a nu priva Europa de hrană”

Carmen Avram solicită introducerea siguranței alimentare europene pe agenda viitoarei sesiuni plenare a Parlamentului European. Europarlamentarul susţine că europenii au început să-şi facă stocuri de alimente şi avertizează că trebuie găsită rapid o soluție, pentru a nu priva Europa de hrană.

09 mart. 2022, 18:09
Europenii îşi fac stocuri de alimente. Carmen Avram solicită intervenția rapidă a Parlamentului European: „Trebuie găsită o soluție, pentru a nu priva Europa de hrană”

Europenii îşi fac stocuri de alimente. Carmen Avram cere intervenția rapidă a Parlamentului European. Europarlamentarul susţine în solicitarea adresată președintei grupului Socialiștilor și Democraților, Iratxe García Pérez, că siguranța alimentară este, în acest moment, principala îngrijorare pentru cetățenii europeni, care, după cum arată informațiile, iau deja cu asalt magazinele pentru a-și face stocuri de alimente.

Europenii îşi fac stocuri de alimente. Carmen Avram solicită intervenția rapidă a Parlamentului European

Citeşte şi Criza alimentară poate lovi oricând România. Suntem dependenţi de importurile de alimente

Carmen Avram atrage atenţia că există o îngrijorare crescândă a producătorilor agro-alimentari din Europa, în privința posibilității asigurării hranei și a creșterii prețului la alimente. Această îngrijorare se bazează pe explozia prețurilor la energie, îngrășăminte și fertilizatori, precum și pe blocarea importurilor și exporturilor în și dinspre România.

Europarlamentarul consideră că este nevoie de implicarea urgentă a legislativului european în soluționarea acestei crize, înainte ca ea să devină de necontrolat.

„Am solicitat, azi, grupului SD să introducă siguranța alimentară pe lista dezbaterilor din următorul plen. Trebuie găsită rapid o soluție, pentru a nu priva Europa de hrană, în condițiile exploziei de prețuri la energie, îngrăşăminte şi fertilizatori, pe fondul războiului din Ucraina.

Pe 23 martie, Comisia Europeană va veni cu un prim plan de acțiune pentru producători, care ar putea include recomandări ca:
-acordarea de ajutoare de stat
-deblocarea rezervei de criză din PAC (500 milioane euro)
-subvenționarea prețului la energie, combustibil şi îngrăşăminte
-posibile amânări ale strategiilor Green Deal”, a scris Carmen Avram pe pagina de Facebook.

Ministrul Agriculturii: Există pe piaţă o cantitate de grâu suficientă pentru acoperirea consumului intern

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, spune că la minister se face monitorizarea stocurilor în permanenţă, atât la nivelul comercianţilor şi furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie şi sunt întocmite zilnic rapoarte, iar datele arată că sunt suficiente stocuri de materie primă.

Oficialul spune că românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere, deoarece România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar.

„“În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanenţă, atât la nivelul comercianţilor şi furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situaţia stocurilor de cereale din depozitele autorizate şi din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiţi să intervenim cu măsurile adecvate.

Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, aşadar românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu după o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) şi cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN.

Citeşte şi Petre Daea, fost ministru al Agriculturii: „Criza alimentară bate la uşă. Ne vom bate toți pe o bucata de pâine”

Serbia interzice exportul de grâu, porumb, făină şi ulei

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat miercuri că Serbia interzice începând de joi exportul de grâu, porumb, făină şi ulei, ca urmare a creşterii preţurilor şi a cererii acestor produse pe piaţa internaţională în urma războiului din Ucraina, relatează agenţiile EFE şi Tanjug.

Acesta a mai anunţat o reducere cu 20% a taxelor pe combustibili, pentru a compensa astfel din creşterea preţurilor acestora, ceea ce va implica o pierdere de 35 de milioane de euro pe lună pentru bugetul de stat.

Serbia, ţară candidată pentru aderarea la UE, nu s-a alăturat sancţiunilor europene împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, Belgradul şi Moscova având în mod tradiţional relaţii apropiate. De asemenea, Serbia este aproape complet dependentă de gazul rusesc, iar compania rusă Gazprom deţine 51% din acţiunile societăţii petroliere sârbe NIS.