EUROPOL şi Sindicatul Poliţiştilor din Penitenciare, protest în faţa Ministerului Muncii: „Poliţiştii sunt din nou sacrificaţi”

Polițiștii se revoltă și iau cu asalt Guvernul. Aceștia spun că s-au săturat de promisiuni și amenință chiar cu blocarea activității. Nemulțumirile sunt legate de salariile mici și lipsa condițiilor de muncă.

17 aug. 2022, 10:04
EUROPOL şi Sindicatul Poliţiştilor din Penitenciare, protest în faţa Ministerului Muncii: „Poliţiştii sunt din nou sacrificaţi”

EUROPOL şi Sindicatul Poliţiştilor din Penitenciare, protest în faţa Ministerului Muncii. Aceştia sunt revoltaţi din cauza felului în care Guvernul a aplicat legea salarizării.

EUROPOL şi Sindicatul Poliţiştilor din Penitenciare protestează în faţa Ministerului Muncii. Ce nemulţumiri au aceştia

Citeşte şi Victor Ciutacu, la patru ani de la protestul diasporei din 10 august: „Ăia care au vrut să dea lovitura de stat sunt în Palatul Victoria împreună cu ăia pe care s-au chinuit să-i dea jos. Iar proştii entuziaşti plâng a pagubă”

Sindicatul Poliţiştilor Europeni şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare afiliate Federaţiei Publisind şi Blocului Naţional Sindical declanşează o nouă serie de proteste pentru aplicarea integrală a Legii-cadru privind salarizarea, cât şi pentru recunoaşterea complexităţii muncii care implică riscuri deosebite ce nu sunt compensate în mod corespunzător prin legislaţie.

„Poliţiştii sunt din nou sacrificaţi în ceea ce priveşte aplicarea Legii salarizării întrucât Guvernul României, indiferent de componenţa coaliţiei, alege şi de această dată să ne «onoreze» cu promisiuni deşarte aşa cum a făcut-o din luna decembrie a anului 2020 prin emiterea ordonanţei austerităţii în baza căreia am fost desemnaţi ca fraierii de serviciu pentru care aplicarea celor 2 tranşe restante din Legea 153/2017 trebuie să suporte amânare.

Modul patetic în care personalul din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională este amăgit periodic cu acordarea unor firimituri din drepturile salariale restante care nu acoperă inflaţia de 14%, în timp ce puterea de cumpărare a scăzut sub nivelul salarial deţinut înaintea aplicării Legii salarizării din 2017 a condus la înregistrarea unui val de demisii, ultimele fiind înregistrate inclusiv la nivelul inspectoratelor de poliţie judeţene, care însă nu sunt evidenţiate de factorii de conducere din MAI pentru a masca în mod intenţionat faptul că profesia de poliţist nu mai este deloc atractivă.

Trebuie să înţelegem că de pe margine nu se poate schimba cursul destinului nostru, ci doar printr-o implicare activă şi o participare masivă la protestele organizate vom putea determina factorii guvernamentali să-şi îndrepte atenţia asupra drepturilor noastre şi să înţeleagă importanţa muncii noastre pentru societate. Viitorul ne aparţine!”, conchid sindicaliştii.

Revendicările poliţiştilor

• acordarea integrală a diferenţelor salariale restante (Legea 153/2017);• majorarea salariilor de funcţie cu 15% similar cu salariaţii din alte ministere;• actualizarea normelor legale de hrană şi echipare cuvenite;• actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate începând cu anul 2010;• indexarea pensiilor militare corelat cu inflaţia reală.

”Cu toate că la 1 ianuarie 2022 perioada de implementare etapizată a legii-cadru ar fi ajuns la final asigurând eliminarea inechităţilor salariale, aproape de ultimul trimestru al anului 2022, Guvernul României menţine suspendarea legii anunţând deblocarea doar a unui sfert din diferenţele salariale restante. Atât poliţiştii cât şi poliţiştii de penitenciare au stat în prima linie în pandemie lucrând în condiţii extrem de dure, cu resurse financiare precare şi cu 25% din schemele de personal neocupate, respectând programe de muncă imposibile, acumulând ore suplimentare care le distrug sănătatea, îmbolnăvindu-se de COVID sau murind la datorie”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia îi acuză pe guvernanţi că au refuzat să acorde sporul pentru COVID în cele două domenii, au întrerupt aplicarea legii-cadru la jumătatea perioadei de implementare şi au menţinut plafonate normele de hrană precum şi alte drepturi deşi legislaţia obliga la actualizarea cuantumurilor acestora pe baza evoluţiei preţurilor, adăugând ameninţarea eliminării pensiilor militare.

”În condiţiile în care costurile au explodat, salariile poliţiştilor şi poliţiştilor de penitenciare sunt ţinute în mod deliberat la un nivel mediocru, surclasat de veniturile obţinute în domenii lipsite de riscuri, cu dificultate redusă a muncii, domenii în care salariaţilor nu li se impun restricţii, interdicţii, integritate absolută şi o disponibilitate permanentă în a efectua orice tip de misiune, la orice ora, indiferent că este repaus săptămânal sau sărbătoare legală. Revendicăm – respectul cuvenit profesiilor noastre”, au mai transmis sindicaliştii.

Citeşte şi Protest 10 august. Comemorare cu scandal la patru ani de la violenţele din Piaţa Victoriei: „Nu uităm şi nu iertăm”