Victor Ciutacu, la patru ani de la protestul diasporei din 10 august: „Ăia care au vrut să dea lovitura de stat sunt în Palatul Victoria împreună cu ăia pe care s-au chinuit să-i dea jos. Iar proştii entuziaşti plâng a pagubă”

Se împlinesc patru ani de la protestele violente din Piaţa Victoriei, îndreptate împotriva Guvernului Dăncilă, proteste încheiate cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. La patru ani de la încercarea a 100.000 de români, conduşi de farurile călăuzitoare PNL şi USR, de a opri asaltul PSD asupra justiției, PNL-ul a preluat puterea şi a bătut palma cu... PSD-ul. Asta în timp ce românii o duc mult mai rău decât înainte de 10 august 2018.

10 aug. 2022, 21:53
Victor Ciutacu, la patru ani de la protestul diasporei din 10 august: „Ăia care au vrut să dea lovitura de stat sunt în Palatul Victoria împreună cu ăia pe care s-au chinuit să-i dea jos. Iar proştii entuziaşti plâng a pagubă”

Victor Ciutacu comentează, în stilu-i propriu, situaţia prezentă a românilor la patru ani de la protestul diasporei din 10 august 2018, evidenţiind absurdul situaţiei. Cu sprijinul USR, PNL-ul a reuşit să înlăture ciuma roşie de la putere. La distanţă de patru ani, o pandemie şi un război, USR-ul a fost înlăturat ca o măsea stricată, iar PNL şi PSD au bătut palma… întru binele poporului român.

La patru ani de la măcelul din Piața Victoriei, ăia care au vrut să dea lovitura de stat sunt în Palatul Victoria împreună cu ăia pe s-au chinuit să-i dea jos. Ticăloșii de care s-au folosit au trecut pasager, cât au fost utili, prin guvern și acum ori fac bani din ce și-au aranjat atunci, ori numără ce au strâns cât s-au jucat de-a miniștrii. Oengiștii premianți au pus-o, sunt aranjați cu finanțările pe câteva cicluri electorale înainte. Iar proștii entuziaști stau și pișă ochii a pagubă, ceva de genul „ce câini am fost și ce jigodii am ajuns”. Ăstora din urmă le-aș adresa o întrebare: sunteți fericiți că ați luat gaze-n nas și pulane pe spinare ca să-l faceți ministru pe Burduja? Și pe Rareș europarlamentar, dar nu ne mai luăm acum și din asta…”, a scris jurnalistul România TV pe Facebook.

Victor Ciutacu 10 august

Protestul diasporei din 10 august 2018 pe scurt

Peste 100.000 de oameni, printre care mulţi diasporezi, au ieşit, pe 10 august 2018, în Piaţa Victoriei protestând faţă de Guvernul Viorica Dăncilă. Protestele debutaseră, de fapt, cu mai bine de un an şi jumătate în urmă. În ianuarie 2017, oamenii ieșiseră în stradă după apariția informațiilor potrivit cărora guvernul urma să facă o reformă în justiția penală, care prevedea graţierea corupţilor și dezincriminarea abuzului în serviciu.

Citeste si Protest 10 august. Comemorare cu scandal la patru ani de la violenţele din Piaţa Victoriei: „Nu uităm şi nu iertăm”

În noaptea de 31 ianuarie, Guvernul a dat Ordonanța de Urgență 13, care punea în practică toate temerile protestatarilor. Ordonanța supraviețuiește doar șase zile, ea fiind abrogată presiunea unei manifestații la care participă peste 600.000 de oameni. Inițiatorul ordonanței, ministrul Justiției, Florin Iordache, este demis, iar guvernul condus de Sorin Grindeanu este și el demis, prin moțiune de cenzură, de propriul partid.

Protestele nu se opresc, iar guvernele care au urmat Guvernului Grindeanu au încercat și ele să-și subordoneze Justiția prin propunerea de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, din februarie 2018, sau cele de modificare a codurilor penale, din iunie 2018, respectiv din iulie 2018.

Un alt protest masiv era anunțat pe 10 august 2018. Atunci, intervenția jandarmilor avea să fie în forță. Aceștia au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă. Peste 450 de persoane au necesitat îngrijiri medicale. Ministrul de Interne, Carmen Dan, și purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei de la acea vreme, Marius Militaru, au susținut că intervenția în forţă a jandarmilor a fost justificată.

Citeste si „Dirijorul în alb” de la mitingul din 10 august se pensionează acuzând conducerea Jandarmeriei de „cleptocraţie avidă şi greţoasă, nedreptate inoculată psihic”