EUROSTAT: Românii alocă cel mai mare procent din bugetul de cheltuieli al gospodăriei pe medicamente şi tratamente

Publicat: Joi, 01 Decembrie 2016 09:39 // Actualizat: Joi, 01 Decembrie 2016 09:39 // Sursa: romaniatv.net

Românii cheltuiesc, în medie, aproape două treimi din venitul unei gospodării pe produse de consum și servicii, cea mai mare parte ducându-se pe alimente și băuturi non-alcoolice, arată ultimele date ale biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat.

Datele nu includ cheltuieli în afara produselor de consum sau a serviciilor, precum taxele sau ratele. La nivelul UE, cetățenii țării noastre se situează pe locul al treilea în ceea ce privește procentul din veniturile gospodăriei cheltuite lunar pe produse de consum – 60,6%.

În fața noastră se află Portugalia cu 67,9% din venituri alocate acestor produse și Grecia, cu 74,1% . Cei mai economi europeni sunt irlandezii, care alocă doar 32,8% din venitul gospodăriei pe astfel de produse, media europeană fiind de 53,8%.

Datele, culese la nivelul anului 2015, arată o ușoară limitare a cheltuielilor pentru produse și servicii, față de alți ani. Românii ocupă primul loc în UE în ceea ce privește procentul din venitul gospodăriei alocat pentru alimente și băuturi non-alcoolice – 17,8%, mult peste media europeană de 6,7%.

De asemenea, românii alocă cel mai mare procent din bugetul de cheltuieli al gospodăriei pe medicamente și tratamente – 5,9%, cu două procente mai mult ca media europeană. Cheltuielile pentru băuturi alcoolice, tutun și narcotice sunt ușor peste media UE de 4%, respectiv 5,7%, însă în spatele unor țări precum Ungaria și Luxemburg – 8,3% sau Cehia cu 8,4%. În schimb, românii alocă sub media europeană când vine vorba de cheltuieli pentru transport – 6,9%, activități recreaționale sau culturale – 3,6% sau pentru mersul la restaurant ori cazarea la hotel – 1,3% din bugetul de cheltuieli.

Citeşte şi Raport: 80% dintre romii din UE se află în risc de sărăcie

 
loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cheltuieli economie Eurostat Romania Uniunea Europeană
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8357
RON
12 Aug
noapte 20 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H