Eurostat: Țara cu cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu depresie. Pe ce loc se află România

Eurostat a întocmit un raport al numărului de persoane diagnosticate cu depresie cronică în UE, iar cele mai multe cazuri au fost identificate în Slovenia.
Ruxandra Rădulescu
10 sept. 2021, 13:05
Eurostat: Țara cu cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu depresie. Pe ce loc se află România

Eurostat a realizat un raport al numărului de persoane din țările Uniunii Europene care au fost diagnosticate ca suferind de depresie cronică.

Potrivit statisticilor țara cu cel mare număr de persoane care suferă de depresie cronică este Slovenia, cu 15% din populație care se confruntă cu această problemă, urmată apoi de Portugalia cu 12,2% din cetățeni și, în mod surprinzător, de Suedia unde 11,7% se luptă cu această afecțiune.

Același studiu Eurostat arată că România este țara unde există cele mai puține persoane diagnosticate cu depresie, ceea ce nu este un fapt pozitiv așa cum ar părea la prima vedere.

În România din cauza stigmatului asociat sănătății mintale, majoritatea cetățenilor refuză să ceară ajutorul unui specialist atunci când apar primele semne ale unei tulburări depresice.

De asemenea, o mare parte dintre românii nu sunt îndeajuns de informați cu privire la faptul că depresia este o afecțiune serioasă, asemenea oricărei alte boli și care necesită un tratament de specialitate. Un alt impediment în calea diagnosticării persoanelor care suferă de depresie în România este costul tratamentului, care implică atât expertiza unui psihiatru cât și cea a unui psiholog. Astfel multe persoanele care suferă din cauza depresieie în România rămân nediagnosticate și nu pot fi incluse într-o statistică.

A doua țară după România care potrivit Eurostat are cel mai mic număr de persoane diagnosticate oficial cu depresie cronică este Bulgaria, care este tot o țară cu o putere economică scăzută.

Pe al treilea loc în rândul statelor europene cu un număr scăzut de persoane care suferă de depresie se află Malta, un stat recunoscut pentru economia avansată.

Eurostat: Mai bine de jumătate din populația UE e obeză și needucată

Studiu Eurostat. În timp ce 45% dintre adulţii care locuiau în 2019 în Uniunea Europeană aveau o greutate normală, uşor mai mult de jumătate (53%) erau consideraţi supraponderali (36% pre-obezi şi 17% obezi), iar aproape 3% subponderali, conform Indicelui lor de masă corporală (IMC).

Cu excepţia celor de 75 de ani sau mai mult, cu cât este mai ridicată vârsta cu atât e mai ridicată proporţia persoanelor supraponderale: cea mai scăzută proporţie este în rândul categoriei de vârstă 18 – 24 de ani (25%), iar cea mai ridicată la grupa de vârstă 65 – 74 de ani (66%) – similar cu nivelul ratei obezităţii (6% faţă de 22%).

Şi în cazul educaţiei tendinţa este similară. Proporţia persoanelor supraponderale scade în condiţiile creşterii nivelului de educaţie: în timp ce procentul adulţilor supraponderali în rândul celor cu educaţie scăzută se situa la 59% în 2019, era de 54% pentru cei cu educaţie medie şi de 44% pentru cei cu nivel educaţional ridicat. Şi rata obezităţii scade în funcţie de nivelul de educaţie: de la 20% în rândul adulţilor cu educaţie scăzută şi 17% la cei cu educaţie medie, la 11% din adulţii cu nivel educaţional ridicat.

Proporţia adulţilor supraponderali variază în rândul statelor membre UE, cel mai ridicat procent fiind în Malta şi Croaţia (ambele cu 65%), iar cel mai scăzut în Italia (46%), Franţa (47%) şi Luxemburg (48%). În România, proporţia adulţilor supraponderali este de 59%.

În toate statele membre UE există un procent mai ridicat de bărbaţi supraponderali decât de femei, cea mai mare diferenţă fiind în Luxemburg (59% dintre bărbaţi faţă de 38% dintre femei), Cehia (70% faţă de 51%) şi Cipru (59% faţă 41%).

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Unde se pot dona, de fapt, haine în București. Lista centrelor care primesc așa ceva, nu mai e nevoie să le aruncați
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, umilit în văzul lumii: Nu are niciun talent remarcabil
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună