Eurovision 2022: România va concura în a doua semifinală la Torino

Melodia care va reprezenta România la ediţia Eurovision de anul acesta va intra în competiţie pe 12 mai, anunţă Televiziunea Română. Competiţia desfăşurată sub sloganul „The sound of beauty” va avea loc în Italia, la Torino, cu semifinalele pe 10 şi 12 mai şi finala pe 14 mai.

25 ian. 2022, 17:09
Eurovision 2022: România va concura în a doua semifinală la Torino

Eurovision 2022. Marţi, la Torino, a avut loc tragerea la sorţi pentru împărţirea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiţiei Eurovision. Piesa care va reprezenta ţara noastră la Eurovision va intra în partea a doua a Semifinalei 2 a concursului.

41 de ţări participă, în acest an, la competiţie, dintre care 18 concurează în prima semifinală, cea din 10 mai, iar 18 ţări, în cea de-a doua semifinală, pe 12 mai. Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia – sunt calificate direct în finală, însă vor vota în semifinale. Astfel, Franţa şi Italia vor vota în prima semifinală, iar Marea Britanie, Spania şi Germania, în a doua, informează TVR.

Eurovision 2022. Împărţirea ţărilor participante pe semifinale

Eurovision 2022

• Semifinala 1 – prima parte: Albania, Letonia, Elveţia, Slovenia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Lituania, Regatul Ţărilor de Jos;

• Semifinala 1 – partea a doua: Norvegia, Rusia, Portugalia, Danemarca, Armenia, Austria, Croaţia, Islanda, Grecia;

• Semifinala 2 – prima parte: Australia, Georgia, Cipru, Serbia, Finlanda, Azerbaidjan, San Marino, Israel, Malta;

• Semifinala 2 – partea a doua: Muntenegru, România, Cehia, Polonia, Belgia, Macedonia de Nord, Suedia, Estonia, Irlanda.

Ordinea intrării ţărilor în concurs va fi stabilită ulterior de organizatori.

Românii vor afla piesa care le va reprezenta ţara în concurs pe data de 5 martie, când va avea loc finala Selecţiei Naţionale, în direct la TVR. Puteţi asculta aici piesele din prima etapă a semifinalei Eurovision România 2022.

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Citeste si Eurovision 2022. Aceștia sunt semifinaliștii Selecției Naționale, după depunerea contestațiilor

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Cum se va face desemnarea reprezentantului României la Eurovision

Anul acesta s-a revenit la formatul din 2019 în ceea ce privește regulamentul pentru selecția națională în desemnarea reprezentantului României la Eurovision.

Mă bucur că numeroşi artişti, români şi străini, au răspuns pozitiv provocării pe care am lansat-o şi le mulţumesc pentru încrederea pe care ne-au acordat-o. Cred că juriul va avea o sarcină deloc uşoară în următoarele două zile, când va decide semifinaliştii ediţiei din acest an”, a transmis într-un comunicat Iuliana Marciuc, manager de proiect Eurovision România

Au revenit solişti şi compozitori care au mai reprezentat România la Eurovision, cu experienţă la această competiţie, însă avem şi artişti noi, consacraţi sau mai puţin cunoscuţi, care au posibilitatea de a câştiga un loc pe scena celui mai mare concurs de profil din lume. Este o şansă reală pentru toţi”, a adăugat Iuliana Marciuc.

Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur şi Adrian Romcescu sunt artiştii care vor juriza preselecţia din acest an. Ei vor forma juriul de specialişti la toate fazele selecţiei naţionale, de la etapa preselecţiei până în marea finală.

Citeste si Elena Cârstea o face praf pe Roxen, după participarea la Eurovision: „Cum poți să trimiți o tută care stă pe scenă?”