Eurovision cu scandal! Lucian Viziru acuză că jocurile sunt deja făcute

Niciun an fără scandal la selecţia naţională pentru Eurovision. Lucian Viziru cere descalificarea României din competitie. El a depus o contestaţie atât la TVR cât şi la sediul-mamă al competiţiei.

RomaniaTV.net
05 mart. 2012, 08:41

Lucian Viziru este indignat de modul în care au avut loc audiţiile pentru alegerea celor 15 piese care vor participa la selecţia naţională Eurovision.

Solistul susţine că nouă dintre cele 15 piese alese încalcă regulamentul, căci casele de discuri cu care au contract au avut reprezentanţi în juriu. El îi pune la zid în principal pe Cătălin Josan şi pe cei de la Mandinga, acuzând că jocurile sunt făcute pentru ei şi că totul în ţara asta se face „pe şmenuri”.

„Eu nu merg mai departe, în schimb se duce Costi Ioniţă. E curios cum patronii caselor de discuri au făcut parte din juriu şi şi-au votat propriile piese”, scria Lucian Viziru, imediat după anunţarea rezultatelor preselecţiei.

Eurovision cu scandal. Lucian Viziru acuză TVR că face „manevre” pe bani publici

Cântăreţul Lucian Viziru acuză în continuare TVR pentru felul în care a organizat preselecţia pieselor care vor intra în Selecţia Naţională Eurovision 2012. Interpretul este nemulţumit de felul în care cei care se ocupă în Televiziunea Română de organizarea selecţiei naţionale au considerat de cuviinţă să organizeze juriul şi s-a arătat deranjat de faptul că nu au primit şanse decât piesele main-stream.

Lucian Viziru, care a compus o piesă pentru Selecţia Naţională Eurovision 2012, care nu a intrat însă în cele 15 care se vor lupta pentru a reprezenta România, a declarat război organizatorilor de la TVR. „Problema mea este că eu, personal, nu am avut nicio şansă să prezint ţării o melodie care să meargă eventual mai departe. Toată lumea ştie ce se întâmplă în TVR, dar nimeni nu vorbeşte despre asta”, a spus Viziru, la România TV.

Fost component al trupei Gaz pe Foc, Viziru spune că felul în care a fost organizată preselecţia arată că „totul în ţara asta se face pe „pile, manevre, şmenuri”: „De ce nu putem să mergem cu o piesă pop-rock şi trebuie neapărat să mergem cu o piesă main-stream? Ţara asta cred că merită mai mult decât atât. Din ce am ascultat, cea mai bună piesă dintre cele alese o are Cătălin Josan. Nu am nimic cu el ca artist, personal, dar chiar nu mai avem artişti în ţara asta? Eu mi-aş fi dorit să avem un român. Repet, nu am o problemă cu el, sau cu Costi Ioniţă, am o problemă cu piesele care au trecut de preselecţie. Nu spun nici că sunt proaste, spun doar că lumea merită să aibă de ales”.

Principala nemulţumire a lui Lucian Viziru este felul în care a fost alcătuit juriul la preselecţie, în condiţiile în care a fost încălcat unul dintre punctele importante ale regulamentului EBU. „Regulamentul EBU spune clar că trebuie să fie piese pentru toate background-urile, pentru toate vârstele, iar în juriu trebuie să fie compozitori textieri, realizatori de emisiuni tv sau radio. Problema mea este cu TVR, cu organizatorii, care fac acest concurs din bani publici. Probabil domnul Manoliu se ocupă de treaba asta, nu ştiu. Cert este că e o echipă de oameni care a făcut ca această competiţie să aibă pe Facebook 6.000 de fani la 19 milioane de locuitori. E clar că dacă lucrurile nu merg cum trebuie, lumea îşi pierde interesul. Au fost în juriu doi sau trei oameni de radio care promovează doar muzică main-stream, cu excepţia celui de la Radio România. Pe primele două locuri sunt Universal Music şi Cat Music, fiecare au avut reprezentanţi în juriu. Eu cu asta am o problemă, nu cu Josan sau cu altcineva. Acesta este un concurs de creaţie. Costi Ioniţă, de exemplu, a venit cu o piesă dance, o manea dance, din punctul meu de vedere, şi a preferat să o dea altcuiva pentru că în ziua de azi se poartă fustele mini şi muzica mainstream. Foarte bine, dar eu spun că avem nevoie şi de altceva şi că ar trebui să lăsăm publicul să aleagă”.

Lucian Viziru a făcut contestaţie la EBU privind felul în care a fost organizată preselecţia naţională. După ce a primit răspuns din partea forului din Elveţia că s-a luat act de plângerea sa, au fost contactaţi şi cei de la TVR. „Am înţeles că de la EBU s-a sunat la TVR, iar domnul Manoliu spune că s-a rezolvat. Cum s-o fi rezolvat, numai Dumnezeu ştie, că eu nu-mi dau seama cum. Ei spun foarte clar că nu ai voie să ai vreo legătură cu piesele dacă eşti în juriu”.

În direct la România TV a intrat prin telefon şi cântăreţul Aurelian Temişan, care a participat la preselecţie în calitate de interpret, dar nu a intrat în lista de 15 pentru selecţia finală. „Am înţeles că Mandinga şi Josan sunt singurele nume cunoscute. S-ar putea să descoperim între ceilalţi nişte voci care să ne dea pe spate. Ei nu fac decât să interpreteze partitura. Dacă au fost admişi doar datorită CD-ului, or să treacă, dacă nu, or să pice. Normal că toţi cei care nu au intrat sunt nemulţumiţi în felul lor.

Lucian Viziru a depus contestaţie atât la TVR, cât şi la EBU. Organizatorii concursului de la Baku i-au răspuns solistului român că au luat act de nemulţumirile sale şi l-au îndemnat să detalieze problema asistentului executiv Stephanie Caflisch şi supervizorului executiv Jon Ola Sand.

Selecţia Naţională Eurovision 2012, în urma căreia se va alege melodia care va reprezenta România în Baku, va avea loc pe 10 martie. Între finaliste se află şi o melodie în limba romanes, Şun-ta, este interpretată de Electric Fence.