Evacuarea jurnaliştilor străini din Homs a eşuat

Negocierile şi pregătirile aflate în curs luni pentru evacuarea jurnaliştilor străini blocaţi în cartierul rebel Baba Amr din Homs, în centrul Siriei, nu au reuşit, a declarat o sursă diplomatică occidentală de la Damasc.

RomaniaTV.net
28 feb. 2012, 07:48
Evacuarea jurnaliştilor străini din Homs a eşuat

„Evacuarea jurnaliştilor nu a avut loc. Numai  trei răniţi sirieni au putut fi scoşi cu ambulanţele Crucii Roşii siriene”, a afirmat această sursă.

„Eram pregătiţi, însă în ultimul moment acţiunea a fost blocată când ambulanţele erau pe cale să intre în Baba Amr”, a precizat un negociator, care a refuzat să spună însă dacă blocajul a venit din interiorul cartierului Baba Amr controlat de militari dizidenţi sau din exterior, din partea forţelor armate siriene.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Semiluna Roşie Arabă Siriană (SRAS) au reuşit vineri, pentru prima dată, să evacueze şapte răniţi şi 20 de femei şi copii bolnavi din Baba Amr.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al CICR de la Damasc Saleh Dabbakeh a declarat că CICR şi SRAS au reuşit să aducă medicamente în cartierul rebel şi că ambulanţe se află încă în interior.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat luni dimineaţă că „începutul unei soluţii” este pe cale de a fi conturat pentru evacuarea jurnaliştilor occidentali blocaţi în Homs.

Jurnalista franceză Edith Bouvier şi fotoreporterul independent britanic Paul Conroy, răniţi miercuri într-un bombardament din Homs, sunt încă blocaţi acolo împreună cu alţi doi jurnalişti străini care nu sunt răniţi.

Marie Colvin, reporteră de renume la Sunday Times, şi francezul Remi Ochlik, fotoreporter la agenţia de presă IP3 Press, au fost ucişi miercuri într-un bombardament care a lovit o clădire transformată în centru de presă din Baba Amr.

Homs se află la 160 de kilometri de Damasc, iar cartierele rebele, precum Baba Amr, sunt supuse unor bombardamente intense din partea armatei siriene.