Evaluare Naţională 2012: Anchete în şcolile din Vaslui pentru suspiciuni de fraudare a examenului

Inspectoratul Şcolar din Vaslui face acum cercetări după ce au apărut informaţii cum că mai mulţi elevi ar fi fost ajutaţi chiar de profesorii supraveghetori la anumite probe. De asemenea, autorităţile cercetează şi modul în care au fost corectate unele lucrări.

RomaniaTV.net
04 iul. 2012, 06:30
Evaluare Naţională 2012: Anchete în şcolile din Vaslui pentru suspiciuni de fraudare a examenului

În urma examenelor de evaluare naţională a elevilor care au terminat clasa a VIII-a, profesori supraveghetori din judeţul Vaslui ar putea fi sancţionaţi după ce conducerea învăţământului vasluian a primit o serie de sesizări cu privire la posibile fraude care ar fi avut loc în unele şcoli din judeţ.

Un caz concret sesizat pe forum ar fi la Todireşti, unde există suspiciunea că profesorii supraveghetori i-ar fi ajutat pe elevi la rezolvarea subiectelor după ce camerele de supraveghere montate în sălile de clasă ar fi fost obturate.

„Va fi o analiză foarte serioasă a ceea ce a însemnat organizarea examenului de evaluare naţională. Se vor face verificări pe fiecare unitate de învăţământ în parte, cu vizionarea înregistrărilor din sălile de clasă. Există suspiciuni de fraudare a examenului, în urma unor sesizări, şi de aceea trebuie clarificată situaţia, inclusiv la Todireşti. Evident că aceste anchete se vor lăsa şi cu sancţiuni în rândul profesorilor dacă vor exista dovezi concrete de fraudă, şi acestea vor fi dintre cele mai dure”, a declarat, marţi, inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.

Dacă se vor găsi dovezi de fraudare a examenului de evaluare naţională, profesorii supraveghetori riscă, pe lângă interzicerea pe viitor de a mai face parte din astfel de comisii, afectarea calificativelor pe anul şcolar care s-a încheiat.