EVALUARE NAŢIONALĂ 2012. Subiectele la limba şi literatura română. VEZI ŞI BAREMUL DE CORECTARE

EVALUARE NATIONALA 2012. Absolvenţii claselor a VIII-a au susţinut luni, 25 iunie, proba de limba şi literatura română. Examenul a început la ora 09.00 şi s-a încheiat la 11.00. Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a precizat luni dimineaţă că nu a fost nicio problemă majoră la comunicarea subiectelor. La primul subiect, absolvenţii au avut un fragment din volumul I al seriei „Cireșarii”, de Constantin Chiriță, iar la al doilea subiect, au avut un text semnat de psihologul și scriitorul Ion Vianu în revista „Dilemateca”. Ministerul Educaţiei a afişat baremul de corectare.

RomaniaTV.net
25 iun. 2012, 08:23

Peste 190.000 de absolvenţi ai claselor a VIII s-au înscris la evaluarea naţională de anul acesta, care începe luni, sub supraveghere video, cu proba de limba şi literatura română, notele de la acest examen urmând să conteze la admiterea în liceu Evaluarea naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune, precizează Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute.

Elevii au avut de rezolvat, luni dimineaţa, varianta 6 din cele pregătite pentru evaluarea națională de Ministerul Educației.

La primul subiect, absolvenţii claselor a VIII-a au avut de analizat un fragment din volumul I al seriei „Cireșarii”, de Constantin Chiriță. În prima parte, li s-a cerut să noteze câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor: „leac”, „înfricoşătoare” şi „crezuse” şi să explice rolul semnului exclamării în secvenţa: asta-i!.

La a treia cerinţă, au avut de selectat un epitet şi o enumeraţie din text, iar apoi au avut să numească două moduri de expunere utilizate în textul dat.

Pentru 6 puncte au avut de prezentat, în 30-50 de cuvinte (3-5 randuri) semnificaţia secvenţei: Cartea îi duse în Evul Mediu, printre dueluri şi cavalcade; era o carte pe care o mai citise de câteva ori, era una dintre marile cărţi ale copilăriei şi recitea cu disperare paginile cele mai frumoase.

Primul subiect a mai avut o cerinţă de 12 puncte unde elevii au avut de redactat o compunere de 80-150 de cuvinte (10-15 rânduri), în care trebuia să-şi prezinte opinia despre mesajul fragmentat din Cireşarii de Constantin Chiriţă.

Al doilea subiect i-a adus în actualitate: a pornit de la rândurile semnate de psihologul și scriitorul Ion Vianu în revista „Dilemateca”, despre e-readerul Kindle pe care acesta îl cumpărase de curând.

Subiectele la proba de limba şi literatura română 2012:

VEZI BAREMUL DE CORECTARE

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va continua marţi, 26 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă, respectiv miercuri, 27 iunie, cu proba de matematică.

Afişarea primelor rezultate este programată vineri, 29 iunie (până la ora 14.00). În aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00-18.00 pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie şi 1 iulie. Afişarea rezultatelor finale (după contestaţii) va avea loc în data de 2 iulie.

Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie artimetică dintre media notelor de la evaluare şi media generală a anilor de gimnaziu.

Vineri, 22 iunie, este ultima zi de şcoală pentru elevi. Aceştia se vor întoarce la cursuri pe 9 septembrie.