EVALUAREA NAŢIONALĂ 2020. Elevii de clasa a opta susţin azi proba la Limba şi literatura română

EVALUAREA NAŢIONALĂ 2020. Evaluarea Națională 2020 începe astăzi pentru elevii de clasa a VIII-a cu prima probă, examenul de Limba și literatura română. Elevii vor intra în examen la ora 9:00.

RomaniaTV.net
15 iun. 2020, 05:04
EVALUAREA NAŢIONALĂ 2020. Elevii de clasa a opta susţin azi proba la Limba şi literatura română

EVALUAREA NAŢIONALĂ 2020. Elevii de clasa a VIII-a dau astăzi primul examen, cel la Limba și literatura română. Proba durează două ore, iar elevii pot ieși din examen după o oră. A doua probă are loc miercuri, 17 iunie, la matematică. Rezultatele de la examenul de capacitate 2020 se afișează pe 22 iunie, iar a doua zi se pot depune contestații, potrivit metodologiei examenului de capacitate 2020.

Citeşte şi: Subiecte română Evaluare Naţionala 2020. Elevii au avut de descris particularităţile genului epic şi de prezentat o compunere

Evaluarea Națională 2020 a început cu proba la la Limba Română, Subiecte Limba Română sunt de nivel mediu. Ministrul Educației a promis că acestea au fost elaborate pentrua da șansa fiecărui elev să treacă examenul de Capacitate. Subiectele sunt ca și până acum formate din 3 mari puncte. În funcție de notele obținute la Testele Naționale elevii se pot înscrie la licee.

Citeşte şi: 

Ce se știe despre subiecte la Limba Română?

La evaluarea națională se vor da subiecte ce acoperă cei 4 ani de studiu, dar fară să includă și materia din semetrul doi în care elevii au stat mai mult acasă. Ministrul Educației asigură elevii că subiectele de la capacitate nu vor fi grele, dar nici ușoare ci vor fi adaptate și pentru perioada în care elevii au stat acasă.

Ministerul consideră că în perioada martie – iunie până la închiderea anului școlar, elevii au avut timp să se pregătească și de asemenea școlile au fost intruite să ofere suport elevilor pentru a trece cu bine de Testele Naționale.

Cum se face evaluarea lucrărilor

Lucrările elevilor vor fi corectate de către doi profesori evaluatori care lucrează în săli separate, pe baza baremului elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare. Profesorii nu provin din aceleaşi unităţi şcolare ca elevii arondati centrului de evaluare respectiv.

În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează media aritmetică, iar rezultatul acestui calcul, cu două zecimale, va fi nota finală. Rezultatele vor fi afişate la sediul unităţii de învăţământ.

Evaluarea Națională este examenul susținut de absolvenții clasei a VIII-a pentru evaluarea „externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial”, potrivit Metodologiei de organizare a Evaluării naționale din 2011, în vigoare și anul acesta. Evaluarea Națională se desfășoară în fiecare an, într-o singură sesiune. Examenele evaluării nu pot fi „picate”, iar notele obținute de elevi contează în proporție de 80% la admiterea la liceu (restul de 20% este reprezentată de media V-VIII). 

După prima probă, cea de Limbă română, miercuri,17 iunie, elevii vor susține examenul la matematică.

Evaluarea Națională 2020 la Română. Ce reguli trebuie să respecte elevii în contextul pandemiei de coronavirus

În contextul măsurilor restrictive de distanţare, anul acesta vor fi repartizaţi maximum 10 elevi în fiecare sală de examen. Toate sălile de examen, dar şi spaţiile de manevrare, multiplicare, transfer şi evaluare a subiectelor şi lucrărilor scrise trebuie să fie dotate cu tehnologie de supraveghere audio-video.

Accesul elevilor în sălile de examen va fi permis până la ora 8.30.

Examenul propriu-zis începe la ora 9.00, după primirea subiectelor, şi durează 120 de minute (două ore). Participanţii la probele scrise ale Evaluării Naţionale nu pot preda lucrările decât după cel puţin o oră de la începerea examenului. Pentru rezolvarea subiectelor, pe foaia de examen elevii trebuie să scrie doar cu cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru realizarea schemelor şi desenelor la matematică pot folosi doar creion negru.

Orice abatere de la reguli poate atrage anularea lucrării. Supravegherea elevilor în timpul probelor scrise ale Evaluării Naţionale se va face în fiecare sală de examen, de către doi asistenţi, respectiv cadre didactice care predau alte materii decât cele examinate. Aceştia au obligaţia de a explica elevilor regulile şi modul de completare a datelor personale pe foile tipizate.

Calendarul Evaluării Naționale 2020

– 2-5 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională

– 15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă

– 17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă

– 18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă

– 22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

– 22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor

– 23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor

– 27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Citeşte şi: REZULTATE Evaluare Naţională 2020. Când se anunţă notele